Svijet

Kina bi da sjedi na dvije stolice: Rat u Ukrajini je veliki test za "beskrajno prijateljstvo"

Predsjednici Кine Si Đinping i Rusije Vladimir Putin rekli su da prijateljstvo njihovih zemalja "nema granica“, ali rat sa Ukrajinom testira njihove veze.

Kina bi da sjedi na dvije stolice: Rat u Ukrajini je veliki test za "beskrajno prijateljstvo"
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Tokom razgovora sa Pekingom posljednjih nedjelja, ruski zvaničnici su frustrirano zahtijevali veću podršku i pozivali Кinu da ispuni svoju devizu o “neograničenom” partnerstvu koju je ponavljala prije nego što je počeo rat u Ukrajini. Međutim, kinesko rukovodstvo želi da poveća pomoć Rusiji, ali da ona istovremeno ne prekrši zapadne sankcije.

Moskva je u najmanje dva navrata počinila pritisak na Peking da ponudi nove oblike ekonomske podrške, što je jedan kineski zvaničnik opisao kao “napete”, piše Vašington post. Zvaničnici upoznati sa razgovorima govorili su pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti pitanja.

Pročitajte još

Odbili su da podijele detalje ruskih zahtjeva, ali je jedan od njih rekao da oni uključuju održavanje “trgovinskih obaveza” od perioda prije invazije na Ukrajinu 24. februara, kao i finansijsku i tehnološku podršku koju sada sankcionišu Amerika i druge zapadne zemlje.

– Кina je jasno iznijela svoj stav o situaciji u Ukrajini i nezakonitim sankcijama Rusiji. Razumijemo nevolje Moskve. Ali, ne možemo zanemariti sopstvenu poziciju u ovom dijalogu. Кina će uvijek djelovati u najboljem interesu kineskog naroda – rekao je izvor iz Pekinga.

Кina je u nezgodnoj poziciji jer nastoji da pomogne svom najvažnijem strateškom partneru, koji je započeo rat za koji Peking nije očekivao da će ući u četvrti mjesec, rekli su kineski i američki zvaničnici. Kako dodaju, Si je zadužio svoje najbliže savjetnike da pronađu načine da finansijski pomognu Rusiji, ali bez kršenja sankcija.

– To će biti teško izvodljivo, a istovremeno nedovoljno sa ruskog stanovišta – rekao je visoki američki zvaničnik.

Američki zvaničnik je rekao da je Кina pokušala da pronađe “druge opcije” za pružanje pomoći Rusiji, diplomatskim putem i kroz zajedničke vojne vježbe. Prošle nedjelje, Rusija i Кina su sprovele zajednički let strateškim bombarderima iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora dok je američki predsjednik Džo Bajden bio u Tokiju. To je bila njihova prva zajednička vojna vežba od invazije na Ukrajinu i veliki signal rastućeg strateškog partnerstva između Moskve i Pekinga.

FOTO: YURI GRIPAS/EPA
FOTO: YURI GRIPAS/EPA

– Ono što Кina pokušava da uradi je da bude uz Rusiju, da javno signalizuje neutralnost i da ne bude finansijski kompromitovana. Mnogi od tih ciljeva su kontradiktorni. Teško ih je ispuniti u isto vrijeme – rekao je američki zvaničnik.

Кina je pozvala na prekid rata, ali je odbila da se pridruži konzorcijumu zemalja u uvođenju sankcija Moskvi. Umjesto toga za sukob je okrivila Ameriku i širenje NATO u Evropi.

– Dugo vremena Кina i Rusija održavaju normalnu saradnju u oblasti ekonomije, trgovine i energetike. Problem nije u tome kako pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije, već u tome što su normalna ekonomska i trgovinska razmjena između Rusije i Кine nepotrebno oštećene – rekao je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu.

On je dodao da su sankcije dovele do situacije gdje sve strane gube i pogoršale ionako tešku svjetsku ekonomsku situaciju.

FOTO: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA
FOTO: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

Javna podrška Pekinga Rusiji nije posustala. Кineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je u srijedu ponovo potvrdio svoju podršku Moskvi tokom virtuelnog sastanka kojem je prisustvovao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Vang je rekao da je Кina spremna da sarađuje sa Rusijom na promovisanju “prave demokratije”, aludirajući na kineski spoljnopolitički cilj da se suprotstavi onome što je opisala kao hegemoniju Amerike u globalnoj politici, prenosi Blic.

Rusija nije zatražila “oružje i municiju” za podršku svom ratu, rekli su kineski zvaničnici, ali su odbili da komentarišu da li je tražila druge predmete koji bi mogli da se koriste u vojnim operacijama, uključujući tehnologiju i zalihe.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u srijedu da Amerika nije vidjela nikakav “sistematski napor” Кine da pomogne Rusiji da izbjegne sankcije, niti je vidjela značajniju vojnu podršku Кine Rusiji.

Prihvati notifikacije