Svijet

Kina odbacila dodatne provjere laboratorija: SZO traži da sve države rade na istraživanju porijekla korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je danas od svih država da zajedno rade na istrazi o porijeklu korona virusa dan nakon što je Kina odbacila planove za dodatne provjere laboratorija i pijaca na svojoj teritoriji.

Kina odbacila dodatne provjere laboratorija: SZO traži da sve države rade na istraživanju porijekla korona virusa
FOTO: LAURENT GILLIERON/EPA

Prvi slučajevi oboljenja od kovida-19 prijavljeni su u decembru 2019. godine u gradu Vuhanu u centralnom dijelu Kine koja je u više navrata odbacivala teorije da je virus potekao iz neke od njenih laboratorija.

SZO je početkom mjeseca predložio pokretanje druge faze istrage u Kini, ali je potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje izjavio juče da Peking ne prihvata prijedlog u sadašnjoj formi, penosi Klix.

– U pitanju nije politika niti okrivljivanje bilo koje strane. To je jednostavna potreba u nastojanju da svi shvatimo kako je patogen stigao među ljudsku populaciju. U tom smislu, sve zemlje treba da imaju odgovornost da zajedno rade i sarađuju sa SZO u duhu partnerstva-  naglasio je portparol SZO Tarik Jašarević.

Tim predvođen SZO proveo je četiri sedmice u Vuhanu i okolini sa kineskim naučnicima i u zajedničkom izvještaju u martu objavio da je virus najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da je neophodno dalje istraživanje.

Prihvati notifikacije