Svijet

Kina upozorava na političku manipulaciju: SZO najavila novu istragu o PORIJEKLU KORONA VRIUSA

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas na mogućnost "političke manipulacije" u obnovljenoj istrazi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o porijeklu korona virusa, ali je istovremeno navelo da će podržati napore tog međunarodnog tijela.

Kina upozorava na političku manipulaciju: SZO najavila novu istragu o PORIJEKLU KORONA VRIUSA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

SZO je juče objavila listu sa imenima 25 stručnjaka koji će savjetovati SZO o budućim koracima u istrazi porijekla korona virusa, prenosi agencija AP.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen je rekao da će Kina nastaviti da podržava i učestvuje u globalnoj naučnoj istrazi i da će se odlučno suprotstaviti bilo kakvim oblicima političke manipulacije.

– Nadamo se da će sve zainteresovane strane, uključujući sekretarijat SZO i savjetodavnu grupu, efikasno podržati objektivan i odgovoran naučni stav – rekao je Džao novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare.

Zvanični Peking je, kako navodi agencija AP, optužen za neotkrivanje podataka o ranim slučajevima kovida-19 tokom posjete tima SZO u februaru.

Stručnjaci su tada utvrdili da je “krajnje nevjerovatno” da je korona virus procurio iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, što je izazvalo kritike spoljnih naučnika koji navode da ta teorija nije dobro provjerena.

Prihvati notifikacije