Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kinezi lažnim Mjesecom žele da osvijetle gradske ulice

Svijet
Autor:

Foto Heiko Junge/EPA

Kinezi imaju velike planove kada je Mjesec u pitanju, a konačni cilj je da u budućnosti pošalju ljudsku posadu na Zemljin satelit.

Do tada će vjerovatno proći još dosta godina ali će puno prije toga završiti s projektom koji su mnogi nazvali “lažnim mjesecom”. Ukratko, žele da u svemir lansiraju satelit koji će emitovati svjetlost poput one koju po noći emituje Mjesec, ali će ta svjetlost biti osam puta snažnija.

Na ovom projektu već nekoliko godina rade naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Čengdu, a ako se pokaže uspješnim on bi u tom gradu mogao zamijeniti noćnu rasvjetu i dugoročno uštediti novac.

Ovaj veliki satelit trebao bi da osvjetljava područje između 10 i 80 kvadratnih kilometara, a širinom osvijetljenog prostora trebali bi upravljati naučnici.

Trenutno nema nikakvih informacija o troškovima ovog projekta i, ako uspije, kolike bi bile dugoročne uštede. Takođe, kao još jedan potencijalni problem spominje se negativan uticaj na divlje životinje kojima bi jače osvjetljenje moglo poremetiti životnu rutinu, piše britanski Telegraf.

Ako sve prođe prema planu, lansiranje ovog satelita u orbitu možemo očekivati tokom 2020. godine, a još nisu poznati budući planovi. Ukoliko se ovaj projekt pokaže uspješnim, ne zna se hoće li lansirati i nove satelite koji bi pojačali osvjetljenje kineskih gradova tokom noći.

(zimo.dnevnik.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO