Svijet

KIŠA KUMOVALA LOŠIM REZULTATIMA Turistička sezona u Crnoj Gori nije baš najbolje počela

Turistička sezona u Herceg Novom nije krenula baš najbolje. Turista je manje nego ikada do sada, žale se ugostitelji. Ljubomir Lalović decenijama je u ovom poslu, kaže da ne pamti manje gostiju, zna i razloge.

KIŠA KUMOVALA LOŠIM REZULTATIMA Turistička sezona u Crnoj Gori nije baš najbolje počela
FOTO: PROFIMEDIA

Ja 25 godina držim lokal i sezona je jedna od lošijih. Nažalost, malo je i vrijeme pokvarilo, ali ima i drugih faktora koji su uticali. Mislim da nedovoljno radimo kao država, kao grad, prave se pogrešni potezi – rekao je Ljubomir Lalović, ugostitelj.

Predsezona je obećavala, kažu u Turističkoj organizaciji. Očekivanja se, međutim nisu ispunila. Osim manje gostiju u julu, i kiša je kumovala lošim rezultatima. Zato su sve oči sada uprte u avgust.

Prema podacima Turističke organizacije Herceg Novi i ove godine najveći broj gostiju stiže iz Srbije i BiH, ali i ostalih zemalja okruženja.

Što se gostiju sa naših terena tiče, za sada je najviše Hercegovaca, kojima more nije daleko. Novom se redovno vraćaju stalni gosti, a i oni su ovog ljeta primijetili da gužvi nema kao ranije.

– Ja sam bila i u junu i čini mi se da je tada bilo mnogo više ljudi nego sada. Mislim da ima manje gostiju nego prošle godine. Ovdje je odlično u svakom smislu. Gostoprimstvo i lijepo more – rekli su Hercegovci koji su na odmoru u Herceg Novom.

Prosjek donekle poprave i oni koji u Herceg Novi doplove na dan. Ove godine primjetno je da ima više Mađara i Poljaka. Za one koji odluče da ipak ostanu više dana, u Herceg Novom poručuju da slobodnih kreveta, iako je špica sezone – ima dovoljno.

– Što se tiče kapaciteta Herceg Novi raspolaže sa 39 hotela i sedam kampova. U privatnom smještaju imamo nekih 12.000 ležajeva a što se tiče hotelskih kapaciteta tu raspolažemo sa 4.000 kreveta – kaže Natalija Terzić, Turistička organizacija Herceg Novi.

I cijene vjerovatno utiču na broj gostiju, kažu u Turističkoj organizaciji. Iako su ostale na nivou prošlogodišnjih, u hotelu sa tri zvjezdice noć po osobi se plaća 50 maraka, a u luksuznim hotelima i do 10 puta više.

(ATV)