Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KISIĆ VS NESTOROVIĆ Plumolog tvrdi da je vrijeme za KOLEKTIVNI IMUNITET, brzo stigao odgovor

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prašina se još nije slegla nakon nove kontroverzne izjave doktora Branimira Nestorovića da je sada vrijeme da se zarazimo i steknemo kolektivni imunitet, a već smo od drugog člana Kriznog štaba čuli sasvim oprečan stav – ne treba da se uzdamo u kolekitvni imunitet.

Naime, gostujući u jutarnjem programu Prve TV doktorka Kisić Tepavčević rekla je da ne treba da se uzdamo u kolektivni imunitet, već da učinimo sve da spriječimo da se u našem organizumu virus umnožava.

Dr Kisić, komentarišući studiju stručnjaka sa Medicinskog fakulteta prema kojoj 6,4 odsto građana ima imunitet, rekla da je riječ o “realnim podacima”.

– To su rezultati pilot istraživanja stručnjaka sa Medicinskog fakulteta, da li je to mnogo ili malo… To je onako kako jeste. Svi bi voljeli da je to 100 odsto, ali to su realni podaci. Svakim novim danom, gledajući brojeve oboljelih mi prirodno stičemo taj imunitet, pri čemu napominjem da ne treba da se uzdamo u kolektivni imunitet, već treba da učinimo sve da spriječimo da se u našem organizumu virus umnožava – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Foto:
Jutarnji Program TV HAPPY/Youtube/Screenshot

Njen kolega iz Kriznog štaba prethodno je izjavio da “ako treba da se razbolite, najbolje je sad da se razbolite, kada je virus relativno slab”, kao i da je “na kraju balade, čak i da jeste umrlo 600 ljudi, to je dobar rezultat”. Opširnije pročitajte u posebnoj vijesti.

“Korona nije jedini virus koji je prisuta sada”

Dr Kisić Tepevčević za Prvu TV izjavila je još i da je korona virus nije jedini koji je sada prisutan, iako je “svima nama teško da sad razmišljamo o bilo kojoj drugoj infekciji sem korone”.

– Imamo još uvijek i grip, to nije neobično jer imamo sporadične slučajeve gripa svakog ljeta. Tu su i druga različita oboljenja koja se inače javljaju, to je uvijek uticalo na nas da se svi osluškujemo i pratimo respiratorne tegobe – kazala je ona.

“Ako nosite masku šanse da se zarazite manje su od jednog procenta”

Zamjenica direktora “Batuta” još jednom je na slikovit način objasnila koliko je bitno nošenje zaštitne maske i poštovanje epidemioloških mera.

Foto: RTS/Screenshot

– Ukoliko u jednoj prostoriji imamo osobu koja ne nosi masku i osobu koja je osjetljiva, ako se nalaze na udaljenosti manjoj od jednog metra procijene da će osjetljiva osoba da se zarazi idu i do 80 odsto ukoliko je vremenska dužina kontakta najmanja 15 minuta – objasnila je, prenosi Blic.

Sa druge strane ukoliko nosite masku ovaj procenat je znatno niži.

– Ako osoba koja ima infekciju nosi masku, a osoba koja je osjetljiva ne nosi i u bliskom su kontaktu vjerovatnoća da se osjetljiva odsoba zarazi je pet odsto, što je značajno manje. Ali ako obje osobe nose masku vjerovatnoća je manja i od jedan odsto – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Podsjećamo, Krizni štab za borbu protiv korona virusa donio je odluku da je na području grada Beogada od danas obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO