Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KLIZIŠTA UZROKOVALI LJUDI U toku sanacija zemljišta na Laušu

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Po nalogu Odjeljenja za inspekcijske poslove, preduzeće „Građenje Đurić“, počelo je sa uklanjanjem zemljišta koje je prijetilo da ugrozi objekte u Božurskoj ulici na Laušu.

– Obilne padavine uzrokovale su klizište koje je pokrenulo veću količinu zemljišta i prijetilo da ugrozi stambeni i pomoćni objekat u Božurskoj ulici – istakao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Odjeljenje je angažovalo stručnjaka građevinske struke koji je dao prijedlog za sanaciju terena, prema kojem će sa ove lokacije biti uklonjeno oko 700 kubnih metara zemljišta.

Foto:Grad Banjaluka

Osim ovoga, u zadnjih desetak dana, na još tri lokacije počelo je otklanjenje opasnosti od klizišta i to na Laušu u Karađorđevoj ulici kao i u Bočcu i Kolima.

– U sva tri slučaja radi se na hitnom otklanjanju opasnosti po ljude i objekte, to jeste na odvoženju zemlje i pripremi terena za sanaciju, koju su dužni vlasnici parcela sami da izvedu – rekao je Kecman.

Foto: Grad Banjaluka

Analizirajući slučajeve gdje se dešavaju klizišta, Odjeljenje je došlo do zaključka da je u većini slučajeva glavni krivac ljudski faktor zbog nestručnog i neadekvatnog izvođenja radova prema terenu na kome se gradi.

– Još jednom apelujemo na vlasnike objekata, gdje je moguće da dođe do klizišta, da prilikom bilo kakvih radova obavezno angažuju stručnjake koji će utvrditi da li postoji opasnost ili ne – zaključio je Kecman.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO