Svijet

Ključna tema rasprave u Vašingtonu: U nacrtu saopštenja NATO, put Kijeva ka pridruživanju Alijansi opisan kao "nepovratan"

Put Ukrajine ka pridruživanju NATO opisan je kao "nepovratan" u nacrtu zajedničkog saopštenja Alijanse, rekla su za CNN tri izvora upoznata sa pitanjem.

NATO, zastava
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Koliko snažno obećanje treba pružiti Ukrajini o njenom budućem članstvu u NATO bila je ključna tema rasprave između 32 članice Alijanse pred NATO samit u Vašingtonukoji je počeo danas.

Američka medijska kuća dodaje da bi nacrt bi mogao da se promijeni prije finalne verzije, ali samo prisustvo reči “neopoziv” bio bi značajan signal Kijevu i Moskvi “dok se rat u Ukrajini nastavlja bez jasnih znakova kraja”.

Pročitajte još

Bijela kuća podržala

Jedan od izvora, američki zvaničnik, rekao je da Bijela kuća podržava korišćenje te reči u završnom saopštenju, pod uslovom da dokument takođe potvrđuje da Ukrajina mora nastaviti sa radom na demokratskim reformama.

Zvaničnik je rekao da se očekuje da će finalna verzija sadržati tu formulaciju.

Trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, održava se od 9. do 11. jula, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu