Svijet

Kluge naglasio da je vakicina ključni alat “Pandemija nije gotova, moramo još neko vrijeme živjeti sa virusom”

Sve vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene za upotrebu ispunjavaju standarde bezbjednosti, efikasnosti i kvaliteta, izjavio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Kluge naglasio da je vakicina ključni alat “Pandemija nije gotova, moramo još neko vrijeme živjeti sa virusom”
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Ova pandemija još nije gotova, a vakcinacija je jedan od ključnih alata za sprečavanje kovid-19 i za zaustavljanje pandemije – podvukao je Kluge u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.

U evropskom regionu, kako je dodao, uočeni su signali stabilizacije kada je riječ o broju slučajeva zaraženih korona virusom, ali još uvijek postoji blizu 1,6 miliona novih slučajeva kovid-19 svake nedjelje.

– Dakle, situacija je ozbiljna, nismo izašli iz krize i moramo živjeti s virusom još neko vrijeme. Međutim, ono što je važno napomenuti jeste da imamo na raspolaganju moćna sredstva za borbu protiv virusa, i da znamo kako da ih iskoristimo – izjavio je Kluge.

Pročitajte još

Dodaje da mjere fizičkog distanciranja, nošenja maski, higijene ruku, testiranja, praćenja kontakata, izolacije, djeluju na planu zaustavljanja širenja infekcije i spasavanja života.

– Javno zdravstvo i socijalne mjere prekidaju lance prenosa, a oni se moraju kombinovati s dugoročnom strategijom vakcinacije. Samo upotrebom ovog oružja možemo zaustaviti virus – poručio je Kluge.

Kaže da veoma brine situacija s visokom stopom hospitalizacije u nekoliko zemalja, uključujući Grčku, Francusku, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu.

Naglašava i da je najvažnije pitanje da svaka zemlja u Evropi, a i šire, ima jednak pristup vakcinama, kao i da je za ubrzanje procesa vakcinacije neophodno drastično povećanje proizvodnje vakcina.

– Tempo isporuke vakcina protiv kovid-19 u evropskom regionu se povećava i do sada je već dato preko 171 milion doza – rekao je Kluge.

Prihvati notifikacije