Svijet

Kluge: Nemoguće predvidjeti kada će se završiti pandemija

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge smatra da nije moguće predvidjeti kada će se završiti pandemija kovid 19.

Kluge: Nemoguće predvidjeti kada će se završiti pandemija
FOTO: ANDY RAIN/EPA

On je za TASS rekao da će se pandemija završiti kada se vakciniše 70 odsto svjetske populacije.

– Za mene je nemoguće reći da li ćemo se suočiti sa novim ili opasnijim sojevima (virusa korona) u budućnosti. Ne znam kada će se pandemija završiti, ali mogu reći kako. Završiće se kada dostignemo pokrivenost vakcinom od 70 odsto širom svijeta i kada budemo mogli da razvijemo efikasan i bezbjedan antivirusni lijek da liječimo ljude koji dođu u kontakt sa virusom korona – izjavio je Kluge.

Kluge je naglasio potrebu da se ojačaju zdravstveni sistemi širom svijeta, te da se budući zdravstveni radnici edukuju kako bi bili bolje pripremljeni za sljedeću pandemiju.

Pročitajte još

– Završiće se kada ojačamo naše zdravstvene sisteme i obučimo buduće zdravstvene radnike da se bolje pripreme za sljedeću pandemiju, kada prestanemo da reagujemo na krizu kao pojedinačne države i počnemo da reagujemo zajedno kao jedna ljudska porodica i kada se naoružamo naukom i preuzmemo odgovornost za svoje postupke – istakao je Kluge.

Zvaničnik je napomenuo da će epidemija kovid 19 vjerovatno postati endemska, kao što je grip ili četiri druga tipa iz porodice koronavirusa koji uzrokuju običnu prehladu.

Prema njegovim riječima, SZO predviđa da će pomiješani prirodni i imunitet stečen vakcinama na kraju pomoći da se završi pandemija.

– Do nas je da učinimo sve što možemo da zaustavimo prenošenje i nastavimo sa svojim životima. Možda se nikad nećemo osloboditi kovida 19, ali sigurno možemo biti oslobođeni pandemije – dodao je Kluge.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije