Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Knin: Hrvatski političari o “Oluji” kao “veličanstvenoj pobjedi”

Društvo
Autor:

Foto: Stephanie Lecocq/EPA

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Kninu da je akcija “Oluja” bila “veličanstvena pobjeda, a da je “potpuni poraz agresor doživio u daljim vojnim operacijama u BiH”.

Kitarovićeva je istakla da su time “stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas žive”.

Ona je na centraloj manifestaciji povodom akcija “Oluja”, koja se u Hrvatskoj obilježava kao “dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, poručila da se “domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je pred okupljenima da je “strateška promjena odnosa snaga koju je donijela `Oluja` omogućila slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH, a na kraju i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH”.

On je naveo da je “Oluja” za nekoliko dana gotovo potpuno “poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića”.

– Zahvaljujući “Oluji” hrvatsko vođstvo je uz pomoć UN kasnije i uz mnogo snažniji položaj osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija – rekao je Plenković.

On je ocijenio da je “Hrvatska bila velika u pobjedi, pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom”, te dodao kako “nespremnost nekih da se suoče s prošlošću” samo odgađa istinsko pomirenje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da su “hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, te je osnažili i pozicionirali na karti svijeta”.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević rekao je da je “domovinski rat nešto najbolje”

– Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i poslije oslobodili Hrvatsku. “Oluja” je kruna svih pobjeda u domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje – rekao je Krstičević u Kninu.

Predstavnici srpske nacionalne manjine sinoć su u Mokrom Polju kod Knina, povodom 23 godine od stradanja u “Oluji” položili cvijeće na spomen-obilježje za devetoro civilnih žrtava u tom mjestu, a prethodno je služen parastor.

Predstavnik Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić rekla je da “zločini nisu bili slučajni”, te da se o njima još ćuti.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić napomenuo da je srpski narod prije 23 godine bio primoran da ode sa svojih ognjišta, te da smatra da je konačno došlo vrijeme da se pronađu i kazne počinioci zločina.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO