Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KNJIGA PISANA KRVLJU” U Doboju predstavljen “Dosije Sarajevo” Milivoja Ivaniševića

Politika
Autor:

Foto: Srna

U Doboju je sinoć promovisana knjiga “Dosije Sarajevo” Milivoja Ivaniševića, koja sadrži imena 7.428 Srba stradalih u minulom ratu u Sarajevu, kao i spisak imena njihovih egzekutora, od kojih niko nije procesuiran.

Ivanišević je rekao novinarima da je u knjizi činjenicama i dokumentima koje su sačinile međunarodne organizacije i institucije razrađivao glavne tačke optužnice koje terete Srbe u slučaju Sarajeva.

On kaže da te činjenice i dokumenti osporavaju haške optužnice koje se odnose na granatiranje Sarajeva, blokadu grada i navodno etničko čišćenje muslimana.

Govoreći o činjenici da javnost nije dovoljno upoznata o stradanju Srba, on je poručio da je istina jedna, ali da se mnogi guraju da zauzmu njeno mjesto.

Ivanišević, koji je dugogodišnji predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, kaže da knjiga sadrži i brojna potresna svjedočenja zarobljenih Srba u Sarajevu.

On kaže da je u knjizi izvršio klasifikaciju stradalih Srba u pet grupa, među kojima su i oni čiji su skeletni ostaci pronađeni, ali nisu identifikovani.

Kao primjer je naveo tijelo dvogodišnjeg dječaka razbijene lobanje, pronađenog u kući Čangalovića u sarajevskom naselju Pofalići.

Izdavač knjige je Hrišćanska misao “Svečanik” iz Beograda čiji je urednik jerej Milorad Sredojević rekao da je cilj knjige da posluži istini.

– Knjiga je pisana krvlju našeg naroda. Nestalo je u vrtlogu rata u Sarajevu i okolini 7.500 ljudi koji su se krstili s tri prsta. Niko nije mogao da zamisli da će dželati biti njihove dojučerašnje komšije, drugovi, prijatelji i kolege iz preduzeća – rekao Sredojević.

On je upozorio da je zaborav o tim događajima uvijek u službi neprijatelja, dodajući da knjiga predstavlja potresno svjedočanstvo i opomenu o stradanju Srba, čija su tijela nestala u Miljacki, te rasuta po Trebeviću i drugim neznanim mjestima.

Predgovor u knjizi napisali su profesor Smilja Avramov i doktor Radovan Karadžić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO