Kultura

KNJIGA SA TRI RIJEČI Novotarija pjesnika Danila Karapetrovića iz Gradiške

„Društvo književnika“ iz Gradiške objavilo je nedavno knjigu pjesnika Danila Karapetrovića sa samo tri riječi, štampanu u 300 primjeraka.

KNJIGA SA TRI RIJEČI Novotarija pjesnika Danila Karapetrovića iz Gradiške
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

To su rađanje, vjenčanje i smrt, koje su likovno ilustrovane. Karapetroviću je, kako navodi u osvrtu ove nesvakidašnje publikacije, ovo 33. knjiga.

Sav život sažet je u tri riječi i svakome pripadaju, bez obzira bio bogat ili siromašan, vladar ili običan čovjek. To je univerzalna pravda jednaka za sve i niko do sada, niti u budućnosti, ništa neće moći promijeniti – naveo je Karapetrović.

O njegovoj knjizi recenzent Ranko Preradović zaključio je da „autor smišljeno traži način kako da podstakne čitaoca da razmisli o suštini ove tri riječi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Boro Kapetanović smatra da je Danilo Karapetrović knjigom „Tri riječi“ kazao sve, suštinu života.

– Sve manje se čitaju knjige. Vjerujem, kome ova dospije u ruke da će je pročitati, a da li će razumjeti njen značaj i poruku, to je individualnog karaktera – zaključio je Kapetanović u uvodniku knjige.

Danilo Karapetrović je poznati pjesnik iz Gradiške, veliki entuzijasta koji je zastupljen u više pjesničkih antologija, nagrađivan na domaćim i inostarnim pjesničkim festivalima, a njegove pjesme prevedene su na nekoliko svjetskih jezika. Dugogodišnji je predsjednik Književnog kluba „24. april“, koji je prije nekoliko godina preimenovan u „Društvo književnika“. Karapetrović piše i objavljuje pjesme i priče više od pola vijeka.