Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Knjiga “Stazom predaka” promovisana u Zvorniku

Kultura
Autor:

Foto: SRNA

U zvorničkom Domu omladine promovisana je knjiga “Stazom predaka”, autora Žarka Bojića iz Nikšića, koja govori o događajima u Crnoj Gori, odnosno o vjekovnom progonu srpskog naroda, piše Srna.

– Dio knjige posvećen je Kosovu i Metohiji, kao i mom zavičaju Gornjoj Morači – rekao je Bojić i dodao da knjiga nosi svojevrsnu poruku koja je provučena kroz pjesmu “Stazom predaka”, kroz akrostih, što čitaoci treba da otkriju.

Recenzent Davor Arnaut smatra da je Bojićeva knjiga književni buket sastavljen od tri poeme – “Stazom predaka”, “Noć na Gazimestanu” i “Gornjomorački ep”.

– Sve tri poeme imaju zajedničku tematiku, a to je vapaj za otetom slobodom – rekao je Arnaut i naglasio da su one izraz aktuelnog istorijskog trenutka i prostora na kome pjesnik živi i stvara.

Recenzent Nevena Milosavljević kaže da knjiga Žarka Bojića otvara stari-novi svijet, stvaralačko otjelovljenje tradicionalnog romantičarskog izraza i duboke korijene koji sežu do epskih narodnih pjesama.

– Događaji iz knjige djeluju kao već viđeni, nesumnjivo nikli na postojećim primjerima i nevoljama koje su opisane u Njegoševom “Gorskom vijencu”, gdje je vladika Njegoš, svjestan istorijskog trenutka koji je mogao biti odlučujući za njegov narod, imao za potrebu da napiše pjesnički ep, ohrabri i podstakne narod za nove borbe – rekla je Milosavljevićeva.

Knjiga je izašla u izdanju zvorničke izdavačke kuće “ASoglas”, čiji je direktor Dejan Spasojević rekao je da je riječ o veoma značajnoj temi koju je Bojić odlično obradio, dodavši da je knjiga pisana na poseban način.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO