Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KO ĆE BITI NOVI KOMESAR EU? Kao nasljednik Johanesa Hana sve više se spominje ovaj slovenači diplomata

Svijet
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Kao nasljednik Johanesa Hana na čelu Komesarijata za proširenje Evropske unije nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU, objavile su danas Nezavisne, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Kako se navodi, odluka još nije donesena i još nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definisan, mada se Lenarčić sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na toj funkciji.

Slovenačka vlada je Lenarčića neformalno nominovala kao svog kandidata, a resori u kojima bi oni željeli da ga vide su komesarijat za zaštitu životne sredine ili energetika.

Foto: Evstafiev Cc By-Sa 30 / Wikipedia

Jedan od poznavalaca briselskih prilika kaže da je gotovo izvesno da će sljedeći komesar za proširenje doći iz susjedstva zapadnog Balkana, s obzirom na to da su posljednja dva komesara bila iz Slovačke i Austrije.

– Može se očekivati da poslije izvesnog imenovanja Španca Đuzepa Borelja za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbjednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći da uspostavi određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor – kaže izvor lista i ističe da će konačni smjer ipak odrediti Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsjednice Evropske komisije preuzima 1. novembra.

Fon der Lejenova se juče sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar EK, ali se ne očekuje se da bi ona u ovom trenutku mogla otkriti karte, dodaju Nezavisne.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO