Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ko je kriv za Valentinovo?

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Čini mi se da ljudi koji svojim izjavama priželjkuju zatvaranje OHR čine sve da mu produže mandat – kazao je prije više godina visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Da li je Incko ovim riječima htio unaprijed da se opravda za svoju već desetogodišnju vladavinu u BiH, ili je realno opisao stanje u ovoj zemlji – pitanje je koje je ponovo aktuelizovano.

Taman kada su građani već bili zaboravili na Incka, koji je proteklih godina spavao zimskim snom, toliko dubokim da su ga čak i političari zaboravili, Valentinovo nam se vratilo.

I ne samo što nam se vratilo, već bi moglo lako da se desi da vaskrsnu i čuvena bonska ovlaštenja kojih se jako dobro sjećamo.

A, ko je kriv za njegov povratak? Da li je visoki predstavnik oživio svojom voljom jer mu je dosadilo da sjedi po strani i gleda kako se međusobno svađamo, optužujemo, pakujemo kofere i napuštamo ovu zemlju, ili su ga oživjeli naši neodgovorni političari koji ne mogu da se dogovore ama baš oko ničega?

Da li je Incko osuđen na nas, ili smo mi osuđeni na njega?

Činjenica je da u BiH mnogo toga ne funkcioniše, počev od poštivanja zakona, pa do najbanalnijih stvari tipa ko treba da predstavlja ovu zemlju u inostranstvu, šta ćemo tamo pričati i kako se ponašati.

I dok se nosioci javnih funkcija u BiH međusobno svađaju, inate i optužuju, država polako tone u beznađe. I onda se mi kao čudimo što visoki predstavnik nikako ne odlazi odavde.

A kada smo već kod njega, da li nam visoki predstavnik može pomoći i koliko nam uopšte treba? Šta i ako Incko upotrebi svoja bonska ovlaštenja i smijeni nekog političara, da li nam to garantuje da će onaj koji dođe poslije njega raditi bolje? Ili, šta ako nam nametne neki zakon ili donese neku uredbu umjesto nas, da li to znači da ćemo postati bolja država/društvo?

Ne, nećemo. Proteklih godina smo se nagledali sličnih primjera, koji su nam zdušno servirani iz kancelarije bivših i sadašnjih visokih predstavnika, koji su pohodili ovom zemljom. Međutim, osim privremenog rješenja problema, dugoročno ništa nije riješeno.

Ako želimo dobro ovoj državi i svima nama u njoj rješenje moramo naći sami. Do tada, možemo se samo nadati da nam Valentinovo neće još dugo trajati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO