Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Ko je luđi?

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Majkl Mur, nama najvjerovatnije jedan od najpoznatijih američkih režisera, u jednom dokumentarcu o SAD i oružju u svom stilu postavlja pitanje da li su Amerikanci ludi za oružjem ili su jednostavno – ludi. Na 100 stanovnika u SAD dođe 88 komada oružja.

Ne znamo kakvu bi tezu za ovdašnje prilike postavio, ali smo, po istraživanjima jedne švajcarske NVO, među deset zemalja po streljačkom naoružanju – svaki treći je naoružan.

Na oko 3,8 miliona stanovnika ima oko 1,2 miliona komada oružja, od čega je, po procjenama, oko 700.000 komada nelegalno. Poredeći nas i Amerikance, može se reći da su oni „luđi“ – na 100 stanovnika u BiH dođe 31 komad naoružanja.

Međutim, ono što jeste naš veliki problem je što 23 godine poslije rata ima puno nelegalnog naoružanja iz kojeg se, po procjenama, počini čak oko 90 odsto krivičnih djela vatrenim oružjem.

Osim toga, evropske zemlje nas prepoznaju kao jedan od kanala za šverc oružja, a Njemačka i Francuska insistiraju na većoj kontroli u BiH.  Evropska agencija za zaštitu granica upozorila je na opasnost koja proizlazi od šverca naoružanja sa Balkana, navodeći da se lako može doći do kalašnjikova i granata sa prostora bivše Jugoslavije.

U ovom slučaju nije bitno da li smo mi kao narod opsjednuti oružjem i naoružanjem. Mnogo bitnije je da se nelegalno oružje stavi pod kontrolu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO