Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KO JE NAJVIŠE DONIRAO BiH Bošnjaci tipuju na Tursku, Srbi na Rusiju, ali ovo je PRAVA ISTINA

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Većina Bošnjaka vjeruje da je najviše donacija od rata do danas u BiH stiglo iz Turske, dok su Srbi ubijeđeni da su za obnovu i izgradnju u BiH, uz Evropsku Uniju, najviše dale Srbija i Rusija.

Pokazalo je to istraživanje koje je u decembru provela Agencija “Prime Communications” za potrebe vlastitih projekata.

Anketa o stavovima građana Bosne i Hercegovine o zemljama i organizacijama koji su najveći donatori u Bosni i Hercegovini pokazala je da su 35 odsto Hrvata iz BiH smatra da nam je najviše donacija dala Evropska unija, 17,5 odsto Hrvata vjeruje da je to Njemačka, a njih nešto više od 13 odsto prepoznaje Japan kao najvećeg mecenu.

Skoro 35 odsto Bošnjaka smatra da je Turska najveći donator u Bosni i Hercegovini, dok je za EU “glasalo” 25,1 odsto, a za Japan nešto više od 9 procenata Bošnjaka.

Top 3

Stavovi  Srba u BiH se bitno razlikuju. Istina, svaki četvrti Srbin veruje da je najveći donator u BiH Evropska unija, ali više od 14 odsto ispitanika srpske nacionalnosti vjeruje do je to  Srbija, dok je otprilike isti procenat Srba uvjeren da je vodeći donator Rusija.

A kako stvari stoje u stvarnom životu? Pouzdanih i sistematičnih statistika o donacijama pristiglim u BiH nema, ali prema nezvaničnim procjenama, pa i podacima koje plasiraju same zemlje donatori, BiH su u posljednjih 25 godina najviše novca i druge pomoći dali Japan, EU i Švedska.

Tako se na zvaničnom sajtu Delegacije Evropske komisije u BiH navodi da je Evropska unija najveći pojedinačni donator sredstava i finansijske pomoći u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine Evropska unija je, kako navode, uložila preko 3,5 milijardi evra u obnovu, reformu javne uprave, vladavinu prava, održivu privredu, poljoprivredu i druge oblasti.

Hrvati najbliži

Kada su u pitanju države, najveći pojedinačni donator je Japan.

– Još 2014. godine ulaganja Japana u obnovu škola, izgradnju infrastrukture, projekte iz ekologije, saobraćaja, zdravstva i  nauke u BiH premašila su milijardu evra – rečeno je nedavno na svečanosti u Ambasadi ove zemlje u Sarajevu, upriličenoj povodom rođendana japanskog cara Naruhita.

Švedska je u posljednje dvije decenije uložila preko 200 miliona evra i najveći je pojedinačni donator u BiH od država članica Evropske unije.

Dakle, iako su pripadnici sva tri naroda prilično “fulali” u procjeni najvećih donatora, ipak su anketirani Hrvati bili najbliže istini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO