Hronika

KO JE TREBAO PREUZETI DROGU? Trag pola tone kokaina koji je zaplijenjen u bananama u luci Ploče vodi do firme u Tuzli

Naručioca pošiljke od 500 kilograma kokaina dubrovačka policija vrebala je još od kraja marta. I ovaj put "roba" je bila skrivena u kontejneru s pošiljkom banana koji je stigao u pločansku luku iz Ekvadora, odakle je krenuo nešto više od dva mjeseca ranije od dolaska na odredište.

KO JE TREBAO PREUZETI DROGU? Trag pola tone kokaina koji je zaplijenjen u bananama u luci Ploče vodi do firme u Tuzli
FOTO: DUBROVAČKA TELEVIZIJA/YOUTUBE

Banane je naručila firma iz Bosne i Hercegovine, s tuzlanskog područja, piše Jutarnji list.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, trebao je napustiti teritoriju Hrvatske najvjerovatnije šleperom s pošiljkom banana.

Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije se moglo čekati i odlučilo se ići u pretragu u kojoj su korišteni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je bio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku, piše Jutarnji list.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebao preuzeti drogu koja bi u konačnici na narkotržištu vrijedila oko  65 miliona evra, pa je, bez obzira na to ko to bio, naručiocu zadan ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do 2 miliona evra za nabavku nije beznačajan.

Udarac narkomreži

Ova višemjesečna akcija dubrovačke policije, koja je istovremeno provodila nekoliko velikih akcija protiv narkomafije, iako nije dovela do krajnjeg naručioca, ipak je velik udarac narkomreži. Kako smo piše Jutarnji, ona još nije završena jer se pomno prate zbivanja u narkomiljeu i u Hrvatskoj i BiH. Naime, nakon “pada” ovakve pošiljke, mogli bi uslijediti obračuni.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Europu i koja je neuralgična točka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu kontejnera, u posljednja je tri mjeseca “sidrište” nekoliko velikih pošiljki droge. Preko pločanske luke prvo je stigao kokain koji je krajem januara zaplijenjen u Metkoviću.

U spektaklularnoj akciji u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59), zvani Haš, kojeg su prozvali i “neretvanski kralj kokaina”, a njegova “ekipa” u kojoj je bio i italijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrijednog oko 32,6 miliona kuna.

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobivao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 evra. Još prije dubrovački su policajci uhapsili talijanskog državljanina Andreu Merusija (49) iz Lavagne koji je “pao” 26. jula prošle godine kod Baćine s jednom od pošiljki kokaina s kojom je krenuo u Italiju. Premda je drogu otkrio dresirani policijski pas, to je bila samo “finta” jer je Merusi već bio pod nadzorom policije.

Rizične luke

Ovogodišnji mart za dubrovačku policiju biće tako rekordan po zaplijenama kokaina jer su u subotu 6. marta na području Opuzena zaplijenili 73 kilograma i uhapsili Olivera Čokaru (46), koji je u svom Audiju nadzirao izvlačenje droge iz kontejnera, za što u druga dvojica osumnjčenih Anđelko Oršulić (35) i Goran Bebić (41) trebali dobiti, kako se sumnja, po 50.000 evra. No, pri vađenju droge iz kontejnera zaskočili su ih dubrovački policajci.

Pročitajte još

Prema raspoloživim informacijama, nitko od onih koji su “pali” u prethodnim zaplijenama nije izravno povezan i s ovom pošiljkom. Dubrovačka policija, međutim, analizira sve što je vezano uz najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute, do kompanije koja je naručila banane, a u saradnji s policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH surađuje se kako bi se otrkilo ko je mogući naručilac i ko je trebao preuzeti i kojom rutom u susjednu državu prevesti 500 kilograma kokaina.

Je li BiH bila i krajnje odredište zasad nije poznato. Jer, moguće je da je krajnje odredište bila neka zapadnoevropska država, ali je dostava preko neke od zapadnoevropskih luka bila prerizična. Ali, zahvaljujući prije svega dubrovačkim policajcima, sada i pločanska luka spada u visokorizične. Od kraja januara kad je počela uskočko-policijska akcija razbijanja organizacije narkodilera kokaina pa do danas u “pošiljkama” na jugu Hrvatske našlo se 700 kilograma kokaina.

Prihvati notifikacije