Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ko je zarobio žito?

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Ko je zapalio žito? Sjećate li se kultne TV serije i gestapovca Šicera, sa „ljubaznim“ sotonskim osmijehom koji ledi krv u žilama? I njegove uporne istrage. Usred potoka krvi, konclogora, pomora miliona ljudskih bića, jedan inteligentni nacista u jednom vojvođaskom selu insitira na pitanju „ko je zapalio žito u silosu“! Kakva alegorija! Šicer je zlobnik i nasilnik, ali nije budala. On zna da i u ratu i u miru kolo vodi onaj ko upravlja žitom: ako ne može drugačije, onda bar tako što će ga zapaliti po principu „ni zrna žita neprijatelju“.

U Semberiji je, kažu, rodilo. Žetva počela, prinosi dobri, mnogo bolji od onih kojima su se Semberci, zbog lošeg vremena, nadali. Ali ratari su u panici. Kuda sa tolikim žitom? Silosi „Žitopriometa“, u koje su oni i njihovi preci predavali pšenicu još od šezdesetih godina prošlog vijeka, zamandaljeni su. „Žitopromet“ je već odavno prodat „privatniku“, koji se zove Slobodan Pavlović. Pavlović je dužan i bogu i narodu, a naročito narodu, ali mu ne pada na pamet da proda „Žitopromet“ i isplati dugove. Dok se radnici „Žitoprometa“, kojima duguje 1,3 miliona KM za plate, i seljaci kojima je lani dugovao za predato žito, gledaju „preko nišana“, Pavlović gleda svoja posla.

Molio ga ministar poljoprivrede da proda „Žitopromet“ i spasi situaciju, Pavlović je rekao da neće. Nije se pojavio kupac, koji bi dao koliko on traži. Upozoravali ga radnici, preko advokata, da će pokrenuti stečaj, odgovrio im je: „Baš me briga, raditi šta hoćete!“

Pavlović, koji je zarobio žito, očigledno misli da mu niko ništa ne može. I to jasno pokazuje.

Ko je Slobodan Pavlović? To je vlasnik banke, preduzeća, ćuprije, univerziteta… ali sve to nije bitno. Pavlović je dobar s ljudima iz vrha vrhovne stranke i to je jako bitno. Kada je lani držao zarobljeno žito, tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i tadašnja premijerka RS Željka Cvijanović su našli rješenje: ono što je seljacima trebalo da platili Pavlović, platili su poreski obveznici RS.

Poreski obveznici RS su samo dva mjeseca kasnije glasali za Dodika i Cvijanovićku. A Pavlović je nastavio sa „biznisom“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO