Politika

Ko je zaslužan za slobodu, a ko je POREDIO SRPSKU S NJEMAČKOM: Vukanović otkriva šta se dešavalo iza zatvorenih vrata NSRS

Iako su srpski poslanici i lideri političkih partija u petak postigli jedinstvo po pitanju zaključaka i zakona, koji su usvojeni u parlamentu Srpske kao odgovor na nametnuti zakon o negiranju genocida i ratnih zločina od strane odlazećeg visokog predstavnika, Valentina Incka, iza zatvorenih vrata nije vladalo tako idilično raspoloženje.

Ko je zaslužan za slobodu, a ko je POREDIO SRPSKU S NJEMAČKOM: Vukanović otkriva šta se dešavalo iza zatvorenih vrata NSRS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslanici i lideri političkih partija su u petak, nakon posebne sjednice NSRS, koja je održana iza zatvorenih vrata, iskazali jedinstven stav kako odbacuju bilo kakva nametanja zakona ili odluka od strane visokih predstavnika i potvrdili da su odlučni u zajedničkoj borbi za interese Republike Srpske.

Iz njihovih izjava i stavova dalo se naslutiti da je sjednica održana u idiličnom tonu i da nije bilo mjesta svađama ili prebacivanjima.

Varnice

Međutim, narodni poslanik Nebojša Vukanović nakon sjednice je na svom blogu objavio video prilog u kojem je u kratkim crtama ispričao šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, a sudeći po njegovim izjavama, nije sve baš bilo idilično kako se u prvi mah činilo.

Vukanović je otkrio da je na sjednici ušao u oštar dijalog sa liderom Ujedinjene Srpske, Nenadom Stevandićem, jer mu se nije svidjelo poređenje sadašnje situacije sa 1992. godinom.

Pročitajte još

Verbalni sukob Vukanović je, po vlastitim tvrdnjama, imao i sa liderom SNSD, Miloradom Dodikom.

– Dodik mi je rekao da trebam biti zahvalan vlastima, jer mogu slobodno šetati ulicama. Rekao je da je to njegova zasluga – tvrdi Vukanović.

Podijeljene žrtve

Dodaje da je na Dodikove riječi reagovala i poslanica PDP, Jelena Trivić, koja je odgovorila da niko ne treba zahvaljivati lideru SNSD za slobodu već borcima Vojske Republike Srpske.

– Jelena je rekla da ne trebamo Dodiku da se zahvalimo što živimo u slobodi već borcima koji su krvarili, te poručila da se vlast ne može kockati s tim – kaže Vukanović.

Navodi da je na sjednici burnu reakciju izazvao i poslanik iz SDA, Senad Bratić, koji je poredio Republiku Srpsku i Njemačku, te pričao samo o bošnjačkim žrtvama u ratu, ali ne i o srpskim.

Vukanović otkriva da je na sjednici Dodik ponovo pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, što je opozicija odbacila, navodeći da oni nisu opozicija Republici Srpskoj već „bahatoj vlasti“.

– Opozicija je bila stava da o nekim stvarima moramo imati zajednički stav s vlastima, prvenstveno kada su u pitanju ključne nacionalne teme, ali da to ne znači da se slažemo s njima po pitanju nekih drugih stvari – rekao je, između ostalog, Vukanović.

Sjednica

Podsjećamo, na posebnoj sjednici su po hitnom postupku usvojeni Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pored ovoga, lideri političkih stranaka iz Srpske zvanično su predstavili i zaključke koje su donijeli u ponedeljak, a u kojima odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, koje smatraju neprihvatljivim i ništavnim.

Prihvati notifikacije