Politika

KO KORISTI DJECU U POLITIČKE SVRHE Kada osnovci pišu Incku o bosanskom jeziku

Nakon vijesti da su osnovci pisali visokom predstavniku Valentinu Incku, mnogi stručnjaci i građani pitali su da li iza pisma zaista stoje mališani iz Liplja ili su djeca još jednom zloupotrijebljena u ideološko političke svrhe.

KO KORISTI DJECU U POLITIČKE SVRHE Kada osnovci pišu Incku o bosanskom jeziku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Valentin Incko

 Grupa od 12 učenika bošnjačke nacionalnosti od prvog do petog razreda još uvijek ne pohađa nastavu u osnovnoj školi u Liplju kod Zvornika, jer im je, kako tvrde, nametnuto izučavanje “jezika bošnjačkog naroda”, a ne bosanskog jezika. Roditelji i učenici su od početka mjeseca u štrajku, a sada su tim povodom mališani pisali i visokom predstavniku.

– Dok sva druga djeca naših godina već nekoliko sedmica idu u školu, mi smo još uvijek izolovani od ostalih i željno iščekujemo da neko nama i našim iscrpljenim roditeljima pruži pravo rješenje i izlaz, pa da i mi konačno sjednemo u školske klupe – navode djeca u pismu.

– Gledali smo i gospođu Cvijanović kako svim đacima poručuje da im želi sretan prvi dan škole. Nažalost, gospođa očito nije mislila i na nas, jer zašto bi nju i druge bilo briga što nekoj tamo djeci u nekom Liplju nije dozvoljeno da budu kao drugi i da školsku godinu započnu konačno riješenim pitanjem njihovog maternjeg jezika… Međutim, mi izgleda nismo djeca, ili barem nismo dovoljno vrijedni da budemo jednaki – navedeno je u pismu, između ostalog.

Pročitajte još

Oko pitanja izučavanja jezika u ovoj školi dugo su se raspravljali i funkcioneri BiH, a mi smo ovom prilikom, ne ulazeći u detalje priče oko jezika, pitali stručnjake da li su u ovom slučaju djeca zloupotrijebljena i da li je problem mogao biti riješen bez fotografisanja djece, objavljivanja njihovih fotografija u medijima i njihovog pisanja visokom predstavniku.

– Dječji glas treba da se čuje i njih treba podučiti i naučiti kako da se čuju, ali pod uslovom da niko od odraslih ne manipuliše njima. Bitno je da to bude njihova inicijativa, da to bude napisano njihovih riječima i da to bude njihovo mišljenje koje se dalje kanališe – kaže direktorka organizacije “Zdravo da ste” koja se bavi dječijim pravima, Aleksandra Štrbac.

Dodaje da je dječje mišljenje bitno, jer djecu nikada niko ne pita, ali da je jako bitno da njihovo mišljanje ne bude izmanipulisano i da oni ne budu portparoli bilo kojih strana u nekom političkom sukobu.

Povodom ovog slučaja obratili smo se i Ombudsmenu za dječija prava Republike Srpske. Instituciji koja štiti dječija prava ovaj je slučaj, kažu, poznat, ali ga treba pažljivo istražiti.

– Poznat nam je ovaj slučaj, saznali smo za to iz medija i po službenoj dužnosti formirali predmet. Kao i u svim sličnim slučajevima, obavijestićemo nadležnu regulatornu agenciju, a institucija Ombudsmana će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti – rekla je za Srpskainfo ombusdman za djecu Republike Srpske, Dragica Radović, .

Topić: Zloupotreba kao obrazac ponašanja

Ne ulazeći u detalje teme i probleme koji se u ovoj školi dešavaju, pitali smo političku analitičarku Tanju Topić da li ona u ovom svemu vidi iskrenost ili su djeca i u ovom slučaju zloupotrijebljena.

– U našem društvu je zlupotreba postala obrazac ponašanja, pa toga nisu pošteđena ni djeca. Zlouptrebljavaju ih političari kao što smo mogli vidjeti u predizborne svrhe i instrumentalizuju u političkim obračunima. Pitam se šta rade ombudsmeni – poručila je Topićeva.