Sport

KO NE PLATI SLIJEDI KAZNA Evroliga uvodi finansijski fer-plej

Evroliga uvodi brojne promjene u sistemu takmičenja a već sad je jasno da će se brojni klubovi naći u problem. Naime, Skupština je donijela novi Pravilnik o fer igri i finansijskoj stabilnosti.

KO NE PLATI SLIJEDI KAZNA Evroliga uvodi finansijski fer-plej
FOTO: JUAN CARLOS HIDALGO/EPA

Po njemu će vlasnici tima moći da povećaju budžet tima samo za 40 odsto u odnosu na ostvarene prihode. U slučaju da pređu taj procenat plaćaće kazne. Sličan princip važi i u NBA ligi. Sve te kazne će biti podijeljene timovima koji poštuju limit i nisu potrošili previše.

Takođe uvodi se i Bord za rješavanje sporova, koji će pratiti pravovremene isplate trenerima i igračima. Od 2019. godine u slučaju da klub kasni sa isplatom primanja u roku od 30 dana, počeće se process praćena. Ako kašnjenja pređu 60 dana, otvoriće se disciplinski postupak i slijediće kazna.

Takođe, ako je klub u dugovima od prethodne sezone, klub će automatski biti predmet disciplinskog postupka i neće mu biti dozvoljeno da registruje igrača ili trenera za narednu sezonu dok se navedeni dug ne otplati u potpunosti.

Ako klub ne plati, onda će biti uvedene nove sankcije, počevši od novčanih kazni i čak i sa mogućom suspenzijom iz lige.

Prihvati notifikacije