Banjaluka

KO SE I U KOJOJ MJERI FINANSIRA IZ BUDŽETA Grad Banjaluka broji radnike kojima isplaćuje plate

Grad Banjaluka je objavio da je u 14 javnih ustanova, preduzeća i organizacija zaposleno 2.324 radnika, koji prema tvrdnjama novog gradonačelnika Draška Stanivukovića opterećuju gradski budžet.

KO SE I U KOJOJ MJERI FINANSIRA IZ BUDŽETA Grad Banjaluka broji radnike kojima isplaćuje plate
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na spisku su se našla i preduzeća u kojima je Grad vlasnik samo dijela kapitala, dok je ostalo u rukama privatnika, čime se poteglo pitanje u kojoj mjeri se iz budžeta grada finansiraju plate njihovih radnika. 

Među spornim između ostalih su preduzeća “Čistoća”, “Vodovod”, “Depot”, Gradsko groblje, stara “Toplana”, a od ustanova Dom zdravlja. Prema raspoloživim podacima, plate njihovih zaposlenih se ne isplaćuju direktno iz budžeta grada, ali pojedini dobijaju grant iz gradske kase ili sredstva za obavljanje raznih poslova, a za koje ih Grad angažuje.

Lavina komentara

Objavljeni podaci o zaposlenima su izazvali lavinu negativnih komentara građana, koji su bili užasnuti tim informacijama, a u diskusiju se uključio i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojićić, koji je na društvenim mrežama napisao da je u pitanju  “potpuno netačan podatak koji se mora demantovati”. 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Barem 1.500 od pobrojanih zaposlenih nije na budžetu Grada, niti su mnoga navedena preduzeća/ustanove korisnici budžeta za plate – naveo je Radojičić. 

Na te primjedbe u Gradskoj upravi kažu da čekaju da se utvrdi činjenično stanje.

Pročitajte još

– Koliko se plata radnika tačno finansira iz budžeta Grada biće utvrđeno detaljnom analizom, kao što je i najavljeno. Činjenica je da rasipničko poslovanje, u svakom pogledu, pa i u pogledu plata, svih navedenih ustanova i preduzeća predstavlja direktno opterećenje za gradski budžet – naveli su u Gradskoj upravi.

Garancije

Podsjećaju da je stara “Toplana” stvorila dugovanja od 90 miliona KM, a veliki iznos dugovanja po osnovu zaduženja obezbijeđen je garancijama Grada.

– S obzirom na platežnu nesposobnost ovog društva Grad otplaćuje njihove kredite i samo za 2021. godinu u budžetu se planira oko četiri miliona KM za vraćanje kredita “Toplane”. Ovo je reprezentativan primjer kako nedomaćinsko poslovanje preduzeća u gradskom vlasništvu „završi“ kao omča oko vrata budžetu Grada – rekli su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da zbog rasipničkog poslovanja u preduzeću “Vodovod” ovo preduzeće u investicijama u proširenje i obnovu vodovodne mreže izdvaja manje od 10 odsto sredstava.

Pročitajte još

– Dakle, 90 odsto sredstava ili više od 40 miliona KM u poslednjih nekoliko godina je finansirano iz kredita i budžeta Grada. Na taj način se vidi direktno opterećenje budžeta sa neracionalnim brojem zaposlenih – naveli su u Gradskoj upravi.

Neefikasnost

Dodaju da se iz gradskog budžeta “Čistoći” izdvaja godišnje više od tri miliona KM.

– Stoga je od izuzetnog interesa da i u ovom preduzeću efikasnost bude na najvišem mogućem nivou. Jer povećanje troškova plata, pored gradskog budžeta, plaćaju i građani Banjaluke – rekli su u Gradskoj upravi.

Pročitajte još

Ističu da se nedovoljna efikasnost u upravljanju rashodima plata i u drugim preduzećima i ustanovama, kao što su Dom zdravlja, Gradsko groblje, Depot, “na budžet reflektuje kroz neophodnost rješavanja infrastrukturnih problema, sufinansiranje redovnog poslovanja kroz grantove i sličnih oblika opterećenja budžeta”.

Objasnili su da još nisu dobili podatke iz “Akvane”.

– Uskoro će biti i oni dostupni – napomenuli su u Gradu i naglasili da je ovo preduzeće najbolji pokazatelj koliko je opterećen budžet Grada, jer je nedavno dato 85.000 KM da bi se radnicima “Akvane” isplatile plate.