Politika

Ko su MOGUĆI PARTNERI Dodika i Čovića: SDA i SDP hoće u vlast, ali pod SVOJIM USLOVIMA

Najjača bošnjačka stranka SDA spremna je da razgovara s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem oko formiranja vlasti, ali ne isključivo pod uslovima koje oni diktiraju.

Ko su MOGUĆI PARTNERI Dodika i Čovića: SDA i SDP hoće u vlast, ali pod SVOJIM USLOVIMA
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Potpredsjednik SDA Edin Ramić rekao je za Srpskainfo da SDA namjerava da razgovara sa izbornim pobjednicima, što SNSD i HDZ jesu, ali da će i oni morati da uvaže stavove najjače bošnjačke stranke i o Izbornom zakonu, ali i poziciji visokog predstavnika i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Podsjećanja radi, Dodik i Čović su nakon sastanka prije dva dana pozvali bošnjačke predstavnike na zajedničko formiranje vlasti, kao „izgradnju bolje BiH bez visokog predstavnika i stranih sudija“.

Protekle četiri godine smo imali političke subjekte koji su neprestano postavljali neke uslove, čime smo nepotrebno opteretili političku scenu raznim uslovljavanjima, a nismo ništa posebno postigli. Postoje stvari koje su definisane Dejtonskim sporazumom i koje se moraju ispuniti i sprovesti do kraja da bi se stekli uslovi da se zatvori OHR. Takođe, ne možete iz svega uzimati ono što vama odgovara i tek tako reći da sada treba da odu strane sudije i OHR. Ne vjerujem da ima ijedna probošnjačka politička opcija koja je spremna da ispunjava tu vrstu želja – rekao je Ramić.

On je naveo da je formiranje vlasti stvar pregovora i dogovora političkih aktera, ujedno ne odbacujući mogućnost da SDA uđe u vlast sa SNSD u Republici Srpskoj, gdje se konstituisanje vlasti očekuje do kraja mjeseca.

Foto K.S:-Klix/RAS Srbija
Foto K.S:-Klix/RAS Srbija
Edin Ramić

– Ako dobijemo poziv od SNSD koji želi konstituisati vlasti u RS, svakako da ćemo se odazvati tom pozivu. Naravno da smo zainteresovani za učešće u vlasti – dodao je Ramić.

Čekaju poziv

Prema Čovićevim i Dodikovim uslovima nisu potpuno blagonakloni ni u SDP, a posebno što za partnere traže bošnjačke stranke, što SDP – nije.

– Mi nismo bošnjačka stranka i ako neko bude tako nastupao diskvalifikuje nas kao partnera u razgovorima. Što se tiče kantonalnog nivoa, tu su formirani stranački timovi i tu stvari idu svojim tokom oko pregovora o formiranju vlasti. Kada je u pitanju Federacija i državni nivo, narednih dana će biti formirani stranački timovi i idemo u razgovore sa svima koji budu spremni da prihvate ono što su principi SDP. Postoje matematičke kombinacije u svim varijantama, a šta će biti na kraju – vidjećemo. Onog momenta kada budemo dobili poziv za razgovore, naravno da ćemo se odzvati – rekao je potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Vojin Mitrović

On, međutim, dodaje da u svemu treba sačekati odluku Centralne izborne komisije, koja bi trebalo da bude saopštena sutra, a koja se tiče popunjavanja domova naroda.

Pročitajte još

– Ako CIK odluči da kod raspodjele delegatskih mandata uzme popis iz 2013. godine, tada ćemo biti jako daleko od formiranja vlasti i u Federaciji BiH i na državnom nivou. Zato bih sačekao četvrtak da vidim kakva će biti odluka CIK, a nakon toga znaće se u kom smjeru će SDP postupiti i u pregovorima oko formiranja vlasti – istakao je Mijatović.

Istovremeno, politička analitičarka Ivana Marić smatra da su Dodik i Čović u problemu ukoliko za partnere isključivo žele SDA.

– SDA je izrazila želju da ide sa svim u vlast i na svim nivoima, ali im ne ide tako lako. Kantoni se formiraju bez njih, a kada je riječ o višem nivou, problem je što SNSD i HDZ nije dovoljna SDA, jer ona nema dovoljno glasova da bi mogli popuniti prazninu koja je potrebna za većinu. Tu onda nastaje novi problem, jer sa SDA niko ne želi da sarađuje i pitanje je da li će neko posustati, kao što je DF uradio na prošlim izborima. Ali i sa DF nisam sigurna da mogu formirati vlast i da im nedostaje još jedna stranka, poput SDP. Zato bi u Federaciji skupljanje većine moglo da potraje, a onda i za nivo BiH – ističe Marićeva.

Sukob oko zakazivanja sjednice

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić izjavio je juče da članica Kolegijuma Borjana Krišto nije dala podršku za zakazivanje konstitutivne sjednice novog saziva Parlamenta BiH.

– Ne mogu da komentarišem o čemu se tačno radi, odnosno da li je riječ o bojkotu formiranja novog saziva parlamenta ili su u pitanju neke druge stvari – rekao je Bosić.

Krišto je izjavila da nema prepreka za zakazivanje konstitutivne sjednice.

– Svako ima svoj stav, a kada ja budem imala reći ću. Možda ćemo zakazati sjednicu za pet dana, ali danas nismo – rekla je Krišto.