Politika

Ko su stvarni SLJEDBENICI NACIZMA: Slave ustaše, optužuju Srbe

Dok bošnjački političari i intelektualci sve češće i bezobzirnije optužuju Srbe da su “sljedbenici nacizma”, širom Federacije BiH niču ulice i škole koje su nazvane po najozloglašenijim nacistima.

Ko su stvarni SLJEDBENICI NACIZMA: Slave ustaše, optužuju Srbe
FOTO ARHIVSKA FOTOGRAFIJA

Nakon što su profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno izjavili da su u 20. vijeku postojala dva nacizma njemački i srpski – u Fazlagića Kuli kod Gacka otvorena je spomen-česma u čast svih bošnjačkih “šehida” iz tog sela. Među njima, valjda, i ustašama iz Fazlagića Kule koji su u Drugom svjetskom ratu zavili u crno brojna srpska mjesta širom Hercegovine.

Foto arhivska fotografija/handzar.jimdo.com
Foto arhivska fotografija/handzar.jimdo.com

Dok brojni bošnjački političari i ličnosti iz javnog života skoro svakodnevno iznose najteže optužbe na račun Srba i Republike Srpske, optužujući ih za genocid i navodni pokušaj istrebljenja “nesrba”, u bošnjačkim i hrvatskim gradovima ulice i javne ustanove imenuju se po oficirima SS “Handžar divizije” i ustaškim koljačima iz doba NDH.

Tako je, između ostalog, osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići prije nekoliko godina nazvana po Mustafi Busuladžiću, deklarisanom ustaši i tobožnjem intelektualcu koji se proslavio zapaljivim antisemitskim govorima.

Foto RAS arhiva
Foto RAS arhiva

Iako su oštro protivljenje imenovanju škole po navedenom ustaši, koga su, usput rečeno, zbog saradnje s okupatorom partizani strijeljali odmah po oslobođenju Sarajeva, javno iskazala brojna jevrejska, srpska i antifašistička udruženja, bošnjačke vlasti u Sarajevu Busuladžiću su posvetili i jednu ulicu u opštini Centar.

Oni koji Srbe vole porediti s nacistima svoju ljubav i poštovanje prema nacističkoj ideologiji pokazali su i u Goraždu, gdje je škola koja je ranije nosila ime Nikole Tesle preimenovana po Huseinu Đozi. Riječ o glavnom imamu i oficiru zloglasne SS “Handžar divizije”, koji je poslije Drugog svjetskog rata bio osuđen na dugogodišnju robiju.

Pročitajte još

Osim imena škole, SS-ovcu Đozi posvećena je i kulturna manifestacija koju organizuju Muftijstvo, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona i opština Goražde. Jedna ulica u sarajevskom naselju Sokolović kolonija takođe je nazvana po tom nacističkom oficiru.

– Već je postalo bizarno to da potomci ustaša i nacista prozivaju Srbe, koji su u Drugom svjetskom ratu najviše stradali od nacizma, da su sljedbenici te ideologije – izjavio je za Srpskainfo potpredsjednik SDS Kostadin Vasić.

Imena ustaških koljača i ideologa tzv. NDH već godinama “krase” i brojne ulice i trgove po zapadnoj Hercegovini. Mile Budak, Jure Francetić, Ante Vokić, Mladen Lorković, samo su neki od ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata koji su ulice dobili u Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu.

Politički analitičar Mehmedalija Nuhić kaže da je licemjerno prozivati druge za nacizam dok se veličanje te užasne ideologije može vidjeti skoro na svakom koraku u FBiH.

– Prvo treba počistiti u svom dvorištu da bi se drugima mogle držati lekcije – kaže Nuhić.

Dražin (anti)fašizam

Kao jedan od najčešćih argumenata u FBiH za prozivanje Srba u Srpskoj da slijede “mračne ideologije” poteže se postojanje ulica koje u pojedinim mjestima u Srpskoj nose ime komandanta Ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Međutim, kao kontraargument takvim tvrdnjama ističe se to da je Mihailović za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata bio dobitnik najviših priznanja i odlikovanja zapadnih antifašističkih saveznika, posebno iz SAD i Francuske.