Društvo

KO SVAŠTA POTPISUJE, CRNO MU SE PIŠE Kako radnici iz BiH u Sloveniji MOGU DA SE ZAŠTITE od poslodavaca prevaranata

Radnici iz BiH u Sloveniji nisu dovoljno informisani o svojim pravima, što tamošnji poslodavci zloupotrebljavaju i to je osnovni uzrok kršenja radničkih prava, upozoravaju sindikalci iz Slovenije.

KO SVAŠTA POTPISUJE, CRNO MU SE PIŠE Kako radnici iz BiH u Sloveniji MOGU DA SE ZAŠTITE od poslodavaca prevaranata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rijetki su oni koji su toga svjesni, poput vozača iz okoline Banjaluke, koji je, prije nego na razgovor sa potencijalnim poslodavcima u Sloveniji, otišao po savjet u Nezavisni sindikat radnika Slovenije u Ljubljani.

-Ja sam jedan od onih koji su ponude za posao našli na internet oglasnicima. Kada sam dobio sve potrebne papire, došao sam u Sloveniju sa jednim rancem i spiskom potencijalnih poslodavaca u džepu. Kad sam taj spisak od dvadesetak preduzeća koja nude posao pokazao sindikalnom savjetniku, on je njih 15 prekrižio: neki od njih su poznati po kršenju zakona, drugi ne isplaćuju redovno plate ili maltretiraju strane radnike. Bio sam šokiran priča naš sagovornik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rijetki su i radnici iz BiH koji uopšte znaju da u Sloveniji postoje sindikati i organizacije specijalizovani za zaštitu stranih radnika, koji će ih podučiti da nakon prve godine rada u Sloveniji imaju potpuno ista prava kao radnici Slovenci, ili da u slučaju povrede na radu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u većini država Evrope.

Uz Nezavisni sindikat radnika Slovenije, koji je prvi ukazao na kršenje radničkih prava ljudi iz BiH u Sloveniji, u zaštitu ove kategorije radnika nedavno se uključilo i Društvo za zagovaranje interesa ranjivih grupa u Ljubljani.

Uz organizacije civilnog društva u Sloveniji su i mnogi poslodavci – legalisti zainteresovani za zaštitu radnika koji dolaze iz BiH, iz prostog razloga što im treba više radne snage, nego što slovenačko tržište rada može da im ponudi.

Upravo to je bio motiv da dvije zemlje prije dvije godine potpišu Sporazum o zapošljavanju, kojim je između ostalog, propisan i nivo prava radnika državljana BiH u slovenačkim kompanijama.

– Kada se zapute na rad u Sloveniju mnogi radnici iz BiH ne znaju da zakoni Republike Slovenije važe i za njih i da ne treba da se ponašaju kao radnici drugog reda, jer oni to nisu – kažu u Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije.

Ovaj sindikat je nedavno izdao savjetnik sa 18 kratki pravila, kojih radnici treba da se pridržavaju, kako se u Sloveniji ne bi našli na udaru nepoštenih poslodavaca. Jedan od ključnih savjeta glasi: “Pazite šta potpisujete!”

-U firmi ne ostavljajte svoj potpis na bijelim neispisanim papirima. To je prilika da se vaš potpis zloupotrijebi i na papir doda bilo šta. Šteta se tada teško popravi. Ne potpisujte nikakav ugovor ili izjavu koju ne razumijete. Ono što ne razumijete slikajte i pošaljite sindikatu na provjeru – poručuju sindikalci.

Generalni sekretar ovog sindikata Boris Perš dodaje da nije sramota nešto ne znati, ali je važno obratiti se za pomoć onom ko zna.

-Ugovori su tako pisani da ih radnici često ne razumijju ni kada su sročeni na njihovom maternjem jeziku. To nije ništa čudno, jer nije svaki radnik pravnik. Zato i postoje sindikati i sindikalni savjetnici, koji će radniku pomoći – poručuje Perš i dodaje da prije zapošljavanja u Sloveniji radnik treba dobro da se informiše o firmi u kojoj će raditi.

-Pri tom treba biti krajnje oprezan, jer su manipulacije i prevare česte – kaže Perš.

Sindikalci savjetuju radnicima i da paze gdje prijavljuju mjesto boravka u Sloveniji, jer na toj adresi primaju poštu, pa i “plave koverte” koje im moraju na vrijeme biti uručene. Zato, tvrde, nije dobro prijavljivati mjesto boravka na adresi poslodavca.

Radnicima se preporučuje i da vode dnevnik rada sa upisanim svim prekovremenim satima, te da o prekovremenom radu, ukoliko je čest, obavijeste svog sindikalca.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Doživite li povredu na radnom mjestu, i inače ako se razbolite u inostranstvu, u bilo kojoj državi da se nalazite, odmah se javite najbližem ljekaru, i ako je moguće i sindikatu. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja će vam pomoći u većini država Evrope – savjetuju u Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije.

Ono što u savjetniku ne piše, a što se podrazumjeva jeste da radnik ne smije dozvoliti poslodavcu da ga ucjenjuje i tjera da krši zakone ili radi na crno. Rad na crno, tvrde sindikalci, nije dobra opcija ni u domovini, a kamoli u inostranstvu, gdje posljedice mogu biti drastične.

Na primjer, ako ga inspekcija ulovi da radi na crno radnik rizikuje da bude protjeran iz Slovenije, uz zabranu ulaska i zapošljavanja.

Bandić: Nećemo svoje državljane ostaviti na cjedilu

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, koji je nedavno po drugi put u posljednjih mjesec dana posjetio Ljubljanu, jasno je poručio da BiH svoje državljane na radu u Sloveniji neće ostaviti na cjedilu. Da misli ozbiljno pokazalo se početkom decembra, kada je slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika” , zbog maltretiranja zaposlenih, zabranjeno je da u naredne dvije godine zapošljava radnike iz BiH.

Najteža je prva godina

Na osnovu Sporazuma o zapošljavanju, radnici iz BiH, ukoliko kod prvog poslodavca rade duže od godinu dana, nakon toga imaju ista prava na tržištu rada Slovenije, kao i radnici Slovenci. Znajući da je radnicima stalo da “izguraju” tu godinu, neki poslodavci to zloupotrebljavaju, pa su kršenja radničkih prava najčešća u tom periodu.

Ali, i kada radnik, nakon godnu dana, odluči da promijeni posao, treba dobro paziti šta radi.

– Nije preporučljivo da dajete otkaz, dok se ne posavjetujete sa svojim sindikatom. Otkaz se mora dati na zakonit način, da biste zaštitili svoja prava – poručuju iz sindikata.