Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOALE FUNKCIONALNO IZUMRLE Više nemaju uticaj na životnu sredinu

Svijet
Autor:

Foto: Sascha Steinbach/EPA

Koala je funkcionalno izumrla, tvrdi Australijska fondacija za koale (AKF), a prenosi BBC.

Naime, kako tvrde iz te naučne nevladine organizacije posvećene očuvanju koala, samo 80.000 primjeraka te dražesne životinje ostalo je u divljini, što znači da ih nema dovoljno kako bi se održale i u sljedećoj generaciji.

Iako je taj broj drastično niži od većine dosadašnjih naučnih procjena, nema sumnje da je broj koala u divljini u strmom padu, piše Newsweek.

Koale, koje su endemska vrsta iz Australije, vrlo su ranjive na prijetnje krčenja šuma, zaraze i posljedica klimatskih promjena.

AKF je proglasio koale “funkcionalno izumrlima”, što znači da je populacija pala tako nisko da više nema uticaja na životnu sredinu, odnosno nije u stanju da ima ulogu u ekosistemu.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki u plodnom dobu koje bi mogle održati vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogli bi zabiti posljednji ekser u sanduk.

Koale su milionima godina bile ključni dio zdravlja eukaliptusovih šuma, jedu njihovo gornje lišće, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu.

Foto: Tom White/EPA

Koale su stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su nekad bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede, tzv. megafaunu.

Funkcionalno izumiranje vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu. To ih opet čini još ranjivijima na bolesti. Genetske studije na takozvanoj Obali koala, 20 kilometara jugoistočno od Brizbejna, već su pokazale redukovanu genetsku raznolikost, a populacija koala u jugoistočnom Kvinslendu doživjela je katastrofalan pad.

Takođe, populacije koala u nekim dijelovima Kvinslenda i Novog Južnog Velsa pala je i do 80 odsto zbog klimatskih ekstrema poput žestokih suša i toplotnih udara, koji ubijaju hiljade koala odjednom zbog dehidracije.

Prema AKF-u, na 41 od 128 poznatih staništa koala više nema nijedne jedinke te vrste.

Broj koala manji za 24 odsto

Direktorka AKF-a pozvala je australijskog premijera da pokuša nešto da učini za spas koala.

– Pozivam novog premijera nakon izbora u maju da donese Zakon za zaštitu koala koji je već napisan i spreman od 2016. Sudbina koala sada pada na njegova ramena – rekla je Debora Tabart.

Broj koala teško je procijeniti, piše Newsweek, jer koale nisu stacionarne životinje. Razbacane su kroz ekstremno širok niz urbanih i ruralnih područja u četiri australijske savezne države i jednoj teritoriji.

Panel stručnjaka za koale istraživao je 2016. populacijske trendove za koale i utvrdio da je populacija pala za 53 odsto u Kvinslendu, 26 odsto u Novom Južnom Velsu, 14 odsto u Viktoriji i tri odsto u Južnoj Australiji. Ukupan broj koala prema njihovoj procjeni bio je 329.000, uz mogući raspon od 144 do 605 hiljada, s padom od 24 odsto u posljednje tri, ali i u buduće tri generacije.

Koala se zvanično vodi kao ranjiva u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i Australijskoj prestoničkoj teritoriji, prenosi Index.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO