Kolumne

Koalicija s čitaocima

Mnogi govore da printani mediji polako nestaju, ali to nije slučaj i sa „EuroBlicom“. Mi smo izuzetak, i to zahvaljujući vama, poštovani čitaoci, koji nam svojim povjerenjem pune dvije decenije dajete snagu, koja je iz dana u dan sve veća i jača.

Koalicija s čitaocima
FOTO: RAS SRBIJA

Svakodnevno nam se javljate i iznosite probleme, ukazujete na korupciju i kršenja zakona, a mi smo tu da upozorimo i raskrinkamo sve nepravilnosti, kojih je nažalost u ovoj državi i previše. Odlučni smo da zbog vas postavljamo pitanja koja drugi neće ili iz straha ne mogu. Iskreno želimo da i na ovaj način, a uz vašu pomoć, pomognemo institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da pokušaju da bar suzbiju, ako ne mogu da iskorijene kršenje zakona. Teško to ide u pojedinim slučajevima, posebno na mjestima gde zakon ne poštuju oni koji bi trebalo da budu svetao primjer, a to su funkcioneri. Nažalost ima ih, kako među vladajućim, tako i među onim opozicionim.

U protekle dvije decenije ukazivali smo i na probleme koje imaju višečlane porodice. Na njih smo kao društvo zaboravili. A šta tek reći za poslodavce bilmeze koji sa radnih mjesta otpuste trudnicu ili teško oboljelu ženu, kao što je to bio nedavno slučaj u Derventi. Nismo pokleknuli i nećemo. Natjerali smo i u ovom slučaju institucije da rade svoj posao i Slobodanka Todorić je vraćena na radno mjesto. Zbog ovog načina rada često nas optužuju što probleme građana stavljamo u prvi plan, a obrazloženje uglavnom bude da tako radimo protiv interesa Srpske.

„EuroBlic“ i naš portal Srpskainfo su jedini mediji u Republici Srpskoj i BiH u kojima su ravnopravno zastupljeni vlast i opozicija. Nekad kritikujemo jedne, nekad su na udaru kritika drugi, a samo oni ekstremni političari to ne mogu da shvate. Njihovo mišljenje je da mediji treba da postoje zbog političkih elita i samo njihovih opcija, a ne zbog građana. Za nas koji radimo u „EuroBlicu“ i portalu Srpskainfo je najvažnije da nas razumijete vi zbog kojih postojimo, naši vjerni čitaoci.

Vladajući tvrde da smo opozicioni, a opet ovi drugi kažu da smo bliži vlasti, i to je dobro, jer i to jasno pokazuje da pripadamo samo vama, građanima Srpske. Mi znamo da je za budućnost Republike Srpske i za demokratiju na ovim prostorima jedino važno da omogućimo da se svaki glas čuje, bez obzira da li on dolazio iz redova vladajućih ili opozicije.

A mnogi glasovi su se čuli.

Preživjeli smo sumanuta vremena u kojima su visoki predstavnici nametali zakone, bez obrazloženja mijenjali legalno izabrane funkcionere, zabranjivali im političko djelovanje, a sve navodno u cilju demokratije. Ukazivali smo i tada da je to pogrešan put, pitali ih da li bi smjeli to da rade u svijim državama, ali odgovore nismo dobili.

Dok postojimo i radimo ovako kao do sada i dok je vas koji nas redovno čitate i pratite dotad vidimo i budućnost za normalno novinarstvo, koje je u pravno uređenim državama jedan od najvećih stubova demokratije.

Ipak je iza nas u „EuroBlicu“ i vas čitalaca 20 godina duga koalicija, koja je sigurno duža, iskrenija i jača od one političke.