Politika

KOALICIONI KLINČ Dodik i Pavić ukrstili koplja oko premijera

Lideri SNSD i DNS Milorad Dodik i Marko Pavić ponovo tvrde pazar oko ključnih funkcija, i to oko budućeg premijera Republike Srpske, ukoliko ponovo osvoje vlast.

KOALICIONI KLINČ Dodik i Pavić ukrstili koplja oko premijera
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što su SNSD-u pripale kandidature za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, prema koalicionom sporazumu koji je potpisan pred početak kampanje, DNS ima pravo da prvi bira sljedeće pozicije premijera RS, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjednika Narodne skupštine RS. Međutim, lider SNSD Milorad Dodik tvrdi da će novi predsjednik Vlade biti kadar SNSD-a i da već zna ime, ali da “nije lijepo da to sada kaže”.

– Vladu će predvoditi kadar SNSD-a zato što će to biti najjača politička partija sa najvećom podrškom i tu neće biti mogućnosti za bilo kakve razgovore o nečemu drugom. Ima nekih ljudi koji imaju ambicije da budu na čelu Vlade, ali ako im se ne sviđa neka potraže nekog na drugoj strani – jasno je poručio Dodik.

Nekoliko sati kasnije stigao je odgovor od Marka Pavića, koji je poručio da će novi premijer biti iz DNS.

– Postoji koalicioni sporazum o podršci kandidatima SNSD-a, a zauzvrat mjesto premijera pripada DNS-u. Mi sporazum poštujemo i premijera će dati DNS – rekao je Pavić.

Ništa novo

Politička analitičarka Tanja Topić podsjeća za Srpskainfo da sadašnja borba oko budućeg premijera nije ništa novo u koalicionom odnosu SNSD i DNS.

– Takve prijetnje imali smo i na ranijim izborima, pa čak i kada su se birali kandidati za predsjednika RS i Predsjedništvo BiH. I tada je DNS zastupao vrlo konzistentan stav da njihov čovjek mora biti kandidat za predsjednika Republike. Na kraju smo vidjeli da to ipak nije bilo tako. Prema koalicionim dogovorima i nastupanjima u javnosti vidjelo se da je dogovor da se podrže kandidati SNSD za dvije ključne pozicije, a da bi zauzvrat DNS, u slučaju pobjede, mogao da dobije važnu poziciju, odnosno mjesto premijera. Sada vidimo da su se stvari promijenile i da najjača stranka u toj koaliciji već sada otvara karte, ističući da će to biti njihov čovjek u slučaju da ponovo osvoje vlast – ističe Topićeva.

Foto Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube
Foto Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube
Tanja Topić

Ona dodaje da prema nepisanom pravilu, i po nekoj političkoj logici, uvijek se dešava da najjača politička stranka dobija mandatara za sastav vlade.

Hipotetički, kaže Topićeva, ako raspored karata bude takav da DNS ostaje u vlasti sa sadašnjim koalicionim partnerima, onda je izvjesno da će se odreći i mjesta premijera, jer dosadašnje iskustvo govori tome u prilog.

Loša poruka

Istovremeno, ona smatra da trvenja oko premijera u jeku izborne kampanje može nanijeti štete i SNSD i DNS.

Pročitajte još

– Loša je poruka da dolazi do javnog pokazivanja narušenih odnosa u koaliciji. Drugo, ako već sada stavljate do znanja DNS da njihov čovjek ne može biti premijer, postavlja se pitanje stava DNS i njihovih glasača u mobilizaciji glasova za dvije važne pozicije čiji su kandidati iz SNSD. Dakle, ovakvim istupom SNSD upada u sopstvenu zamku – ističe Topićeva.

S druge strane, novinar Branislav Božić kaže da izjave koje dolaze od lidera SNSD i DNS “ne bi uzimao pretjerano ozbiljno”.

– Mislim da će, kada se saopšte rezultati izbora, onda svi mnogo opreznije davati izjave. Inače, godinama smo svjedoci raznih sporazuma, ali koji se ne poštuju i koji nikoga ni na šta ne obavezuju. Ne bih bio siguran ni da će postojeći blokovi opstati poslije izbora. Sve će zavisiti od rezultata izbora, jer ima tu raznih maštovitih kombinacija. U našim uslovima ideologija i riječ baš preterano ne znače – ističe Božić.

Sporazum

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma da će DNS ili Socijalistička partija, koja bude imala više glasova, prva birati među ostalim pozicijama – predsjednik Vlade Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući u parlamentarnoj skupštini BiH. On je istakao da je DNS ovim zadovoljan.