Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOBNA LJEKARSKA GREŠKA Tinejdžerka je slomila palac na ruci, a onda je USLIJEDILA AGONIJA

Svijet
Autor:

Foto: Twitter/Screenshot

Britni Tomas iz Australije imala je samo jedan cilj u životu – da se profesionalno bavi kriketom. Ali, njeni snovi su propali nakon rutinske operacije tokom koje je došlo do stravične greške.

Britni je slomila palac dok je igrala kriket u Hong Kongu. Otišla je u regionalnu bolnicu Latrob, gdje su je operisali i fiksirali palac. Međutim, pet dana kasnije Britni je počela da osjeća bol. Bila je u agoniji.

– To je bio bukvalno najgori bol koji sam ikad doživjela – rekla je ona.

Kad je otišla sa majkom kod svog ljekara skinuli su joj gips sa palca i svi su se zaprepastili onim što su videli. Steznik koji je korišćen da zaustavi dotok krvi u njen palac tokom operacije je ostavljen ispod gipsa.

– Bila sam zaista prestrašena. Prizor je bio grozan – priča Britni.

Palac je natekao, boja mu je bila ljubičasta i bio je skoro potpuno mrtav. Ljekari su morali da ga amputiraju, a njen nožni palac je stavljen kao zamjena. Ovaj incident se dogodio u aprilu prošle godine, ali je o njemu pisalo ove nedjelje, u okviru šire istrage po regionalnim bolnicama.

Ljekari su pokušali da povrate tok krvi u mrtvo tkivo uz pomoć pijavica, a potom i da zašiju palac za njenu preponu, ali ništa nije vrijedilo. Britni sada ne samo što ima “teško ograničenu upotrebu” lijeve ruke, već je pogođeno više drugih dijelova njenog tijela. Kako bi joj zamijenili palac sa nožnim, ljekari su uklonili dio njenog kuka i stvorili novu kost za stopalo, pa ona sada ne može da savije ni ručni ni nožni palac. Iz škole je izostala toliko dugo da je na kraju ispisana, a više ne može da igra kriket.

– Ljudi me pitaju zašto moj palac izgleda tako čudno. Ja im odgovaram da je to zato što to i nije ručni, već nožni palac – kaže Britni.

Tom Balantajn, Britnin advokat, rekao je da je neuklanjanje steznika bila osnovna greška.

– Ako ostavite turniket (steznik) koji sprečava dotok krvi u palac, on će umrijeti. To je neprihvatljivo i teško je razumjeti da se tako nešto dogodilo – istakao je on.

Istragom je ustanovljeno da je na listi bolničkih mjera uklanjanje turniketa obilježeno kao urađeno, iako se to nije dogodilo. Širom istragom otkriven je niz grešaka koje su načinjene u regionalnim bolnicama širom zemlje koje su dovele do povreda i smrti, a Britnina priča pokazuje kakve posljedice ostavljaju po pacijente nedostatak sredstava i stalni pritisak pod kojim se bolničko osoblje nalazi.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO