Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOBNA RADNA MJESTA Za tri mjeseca u Srpskoj stradalo pet radnika

Društvo
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Za tri mjeseca 2019. u Republici Srpskoj pet ljudi je poginulo na radnom mjestu – troje u građevinarstvu i dvoje u rudarstvu, a dogodilo se i 17 težih povreda na radu, saopšteno je iz Inspektorata Srpske povodom obilježavanja 28. aprila – Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu.

Dvije povrede na radu desile su se u građevinarstvu, jedna u elektroprivredi, dvije u šumarstvu i drvnoj industriji i 12 u ostalim djelatnostima, kao što su trgovina, kultura, prosvjeta i drugo.

U cilju podizanja svijesti o značaju poštivanja, unapređivanja i primjenjivanja mjera zaštite i zdravlja na radu republička inspekcija rada je u 2018. godini realizovala inspekcijsku kampanju pod nazivom “Gradimo bezbjedno – radimo bez rizika”, sa posebnim akcentom na radove na visini, navodi se u saopštenju.

Kampanja je prvenstveno bila usmjerena prema malim i srednjim poslovnim subjektima u oblasti građevinarstva koji nisu dovoljno upoznati o prisutnim rizicima od povreda na radu i o značaju primjene propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu.

– Tokom mjesec dana kampanje, 20 inspekcijskih timova izvršilo je oko 480 preventivnih kontrola na aktivnim gradilištima i kod registrovanih poslovnih subjekata – navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata Republike Srpske podsjećaju poslodavce i radnike na značaj pridržavanja mjera zaštite na radu kako bi se očuvalo zdravlje radnika.

– Život, zdravlje i očuvanje radnih sposobnosti, vrijednosti su od posebnog interesa koje direktno utiču na privredni razvoj cijelog društva. Poslodavci su obavezni da organizacijom i sprovođenjem mjera zaštite na radu osiguraju uslove za bezbjedan rad, a radnici da postupaju u skladu sa propisanim pravilima, izvode radne zadatke na pravilan način i koriste odgovarajuću zaštitnu opremu – ističe se u saopštenju.

Iz Inspektorata naglašavaju da bezbjedno radno mjesto treba da bude prioritet i poslodavaca i radnika, jer dobra zaštita na radu povećava produktivnost i konkurentnost poslodavca, te uspješnost ostvarivanja poslovnih planova i ciljeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO