Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

“Kočićevo pero” Stevanu Tontiću

Kultura
Autor:

Foto: Srna

Stevan Tontić dobitnik je književne nagrade “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto 2018. godine za knjigu “Ta mjesta”, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

Žiri na čijem je čelu bio Nikola Vukolić, a članovi Miljenko Jergović i Mladen Vesković, Tontiću je dodijelio nagradu za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli, saopšteno je iz Zadužbine.

– Knjigu ‘Ta mjesta’ u izdanju ‘Agore’ čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima, kao što su Sarajevo i Berlin, izvještaji o susretima po evropskim metropolama. Tu su, uz neke kraće zapise, i doživljaji iz jedne vrlo uzbudljive posjete Jerusalimu, kao i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji – rekao je Vukolić.

Prema njegovim riječima, posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada.

– Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmijenjenu sredinu, izabravši da živi u ‘srpskoj Atini’. Da li zauvijek? To neka se pitaju Tontićevi sarajevski prijatelji – istakao je Vukolić.

Nagradu “Kočićevo pero” će u srijedu, 25. jula, uručiti predsjednik “Matice srpske” Dragan Stanić.
Uručenje će biti upriličeno u Gradskoj biblioteci Novog Sada sa početkom u 12.00 časova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO