Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Koga je sve do sada ODLIKOVAO MILORAD DODIK: Priznanja za napisane eseje i visoke političke domete

Politika
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Još uvijek aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik do sada je odlikovao mnogo umjetnika, sportista, zvaničnika, učenika, ljekara, kao i ličnosti iz drugih sfera javnog života.

Samo posljednjih mjeseci Milorad Dodik odlikovao je sportistkinju Ivanu Španović, Udruženje “Vukovi sa Vučijaka”, ruskog pisca Zahara Prilepina, predsjedavajuću Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentinu Matvijenko, kao i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Takođe, odlikovao je bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država.

Povodom Dana Republike, Dodik je Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnca Kristijana Štrahea.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te režiser Emir Kusturica.

Za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Republike Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao zamjenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa.

Foto: Srna

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda Dodik je posthumno odlikovao komandanta specijalne brigade “Panteri” iz Bijeljine Ljubišu Savića Mauzera. Ordenom časti sa zlatnim zracima Dodik je odlikovao hirurga, osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Za priznat višegodišnji javni rad i rezultate u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kojim se doprinosi razvoju Srpske, Dodik je Ordenom Njegoša prvog reda odlikovao direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, Mladena Milića.

Dodik je Ordenom Njegoša drugog reda odlikovao Kulturno-umjetničko društvo “Slavko Mandić” iz Laktaša i Ženski kamerni hor “Banjalučanke”.

Ordenom Njegoša trećeg reda Dodik je odlikovao Savez slijepih Republike Srpske za priznat rad i posebne zasluge na polju javne djelatnosti i humanitarne aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i jačanju ugleda Republike Srpske, a odlikovan je i književnik iz Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Pištalo.

Odlikovan je takođe hirurg Nikica Grubor iz Kliničkog centra Srbije, zatim odjeljenski ljekar Gordana Bukara Radujković iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC-a Jelica Predojević Samardžić.

Foto Kabinet predsjednika RS

Udruženja

Medaljom zasluga za narod za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kao i vrhunska dostignuća u oblasti sporta i obrazovanja, kojim se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, odlikovani su Savez Srba u Rumuniji, Srpski savez u Švedskoj, Udruženje građana “Prijatelji Ilijaša” iz Bijeljine i Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” iz Banjaluke.

Istom medaljom odlikovani su i Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke, Udruženje za pomoć licima s autizmom “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licim Republike Srpske “MeNeRaLi”, Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice” iz Banjaluke, Atletski klub “Borac” Banjaluka, Fondacija misije Haljard iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dodik je medaljom zasluga za narod odlikovao i savjetnika u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije Gojka Radića, višestruke davaoce krvi Leonarda Ivaniševića iz Prijedora, Mirka Maleševića iz Gradiške, te Dragomira Šarenca iz Bileće.

Zasluge za narod

Dodik je Medaljom zasluga za narod olikovao i učenicu Nedu Simić iz Modriče, za osvojeno prvo mjesto u Japanu za esej “Učenje kroz prirodu”, svjetskog prvaka veterana u džudou Milanka Mučibabića, najboljeg sportistu Republike Srpske u 2017. godini Anu Gajić iz Gacka, svjetskog prvaka u džudou Nemanju Majdova iz Istočnog Sarajeva, najbolju atletičarku u 2017. godini Mladenu Petrušić iz Sokolca, autora knjiga “Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest” i “Taci” Snježanu Gajić iz Banjaluke, te sportistu Zorana Mijića iz Kozarske Dubice, kao i mnoge druge.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO