Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kolika je cijena nesposobnosti?

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Loša privatizacija i nesposobnost domaćih političara polako nam dolaze na naplatu. Koliki će ceh građani na kraju platiti ostaje da se vidi, a sudeći po porukama koje ovih dana čujemo iz Pravobranilaštva BiH, prognoze nisu nimalo optimistične.

Zaduženi do guše, kako kreditno, tako i na razne druge načine, već smo došli do toga da nam kompletna ekonomija leluja kao papir na vjetru.

Dodatni udar tek slijedi ukoliko se ispune crne slutnje, pa nam na naplatu dođu arbitražni sporovi teški milijardu i po maraka, koji se trenutno vode pred međunarodnim sudovima.

Međutim, to vjerovatno nikoga trenutno ni ne zanima niti se mnogo brine za to, jer koga briga šta će se desiti sutra; bitno je ono što je bilo juče.

A, onda, kada dođe to sutra dugove će, naravno, vraćati građani, dok će oni koji su za milionske minuse odgovorni za to biti debelo nagrađeni nekom odgovarajućom funkcijom u skladu sa svojom partijskom knjižicom.

Da se u ovoj zemlji više cijeni znanje od partijske knjižice, i da su se svaki pogrešni potezi i greške političara kažnjavale smjenama i trajnim uklanjanjem iz politike, BiH je danas mogla biti članica EU sa jakom i stabilnom ekonomijom. Međutim, umjesto toga, klizimo ka tome da postanemo najzaostalija zemlja na Balkanu.

Primjer kako vizija i sposobni političari mogu napraviti čudo možda nam najbolje pokazuje Češka, koja danas slovi za najstabilniju ekonomiju Evrope i zemlju s najnižom stopom nezaposlenosti u EU.

Naravno, taj uspjeh nije došao preko noći. Ali, oni su imali političare koji su na vrijeme shvatili da je ekonomiju potrebno staviti na prvo mjesto, a onda sve ostalo. Nakon pada komunizma i raspada Čehoslovačke, Češka se okrenula tržišnoj ekonomiji, te je, za razliku od BiH, uspješno sprovela privatizaciju zahvaljujući kojoj su privukli strani kapital i revitalizirali industriju.

Istovremeno, privatizacija u BiH je uništila industriju i ne samo što nije podigla ekonomiju već ju je unazadila.

Ali, naravno, kome je ekonomija uopšte bitna, kada je u BiH politika oduvijek bila najunosniji biznis. Jedini posao ti je da sjediš i kritikuješ one druge za loše stanje u državi.

A, narod ko narod, na kraju sve oprašta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO