Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kolinda Grabar-Kitarović: Već dugo sam zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini

Politika
Autor:

Foto: Toms Kalnins/EPA

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.

– Već sam duže vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestano ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke nezavisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju – izjavila je Grabar-Kitarović za N1, prenosi Hina.

Niko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, kazala je Grabar-Kitarović, “međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je, odnosno, krov cijelog Dejtonskog sporazuma”.

Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to ko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje orijentacije ili političke stranke.

– To je na biračima da odluče Međutim, ono što je vrlo jasno jeste da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svog naroda, jer to je temelj Dejtonskog sporazuma – konstitutivnost tri naroda – rekla je.

Ona je Draganu Čovićunije prigovorila što je otišao u Banjaluku na proslabu Dana Republike Srpske.

– Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači – zaključila je.

Kada je u pitanju odnos sa Srbijom Grabar-Kitarović kazala je da je razočarana time što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije napravio nikakav pomak u rješavanju pitanja nestalih.

– Izuzetno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugim – rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši da je svoj politički kredibilitet uložila u odnose sa Srbijom i predsjednikom Vučićem.

Na pitanje smatra li da ju je Vučić “preveslao” kada je ta tema u pitanju, hrvatska predsjednica odgovara da ne misli tako.

– Ne bih rekla da me preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo – dodala je.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO