Svijet

KOMEMORACIJA U VARIVODAMA Linta: Plenković duboko uvrijedio nevine srpske žrtve

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković na komemoraciji srpskim civilima u Varivodama duboko uvrijedio nevine srpske žrtve, ponavljajući svoju vrhunsku laž o takozvanoj srpskoj agresiji.

KOMEMORACIJA U VARIVODAMA Linta: Plenković duboko uvrijedio nevine srpske žrtve
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Linta je istakao da je Plenković time duboko uvrijedio ne samo srpske žrtve u Varivodama, već na stotinama drugih mjesta širom Hrvatske, te da ta izjava potvrđuje da se Hrvatska nije suočila sa svojim ustaškom prošlošću.

– Potpuno je jasno je Plenković nije došao u Varivode zbog toga što iskreno i duboko žali srpske žrtve, već da bi još jednom javno rekao najbezočniju izmišljotinu da je takozvani domovinski rat bio pravedan i da je imao obrambeni karakter, a da su masovni zločini poslije “Oluje” tobože bili čin pojedinaca – naveo je Linta u saopštenju.

Linta je naglasio da je potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova Srba Boris Milošević danas u Varivodama, u prisustvu Andreja Plenkovića i /predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke/ Milorada Pupovca, još jednom pljunuo u lice srpskom narodu, posebno krajiškim Srbima, jer je besramno izjavio da Srbi da moraju priznati da su se pobunili protiv legalno izabrane hrvatske vlasti na čelu sa Tuđmanom.

U saopštenju Linta ističe da pomirenja između Srbije i Hrvatske nema bez istine koja se temelji na činjenicama.

– To znači da Hrvatska mora jednog dana smoći snage i priznati da je ustaški režim Franje Tuđmana glavni krivac za rat u Hrvatskoj, jer je strateški cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba – ocijenio je on.

Pročitajte još

Krajiškim Srbima je, dodao je Linta, rat bio nametnut i oni su uzeli oružje u ruke da im se ne bila ponovio genocid koji su doživjeli u NDH.

On dodaje da je u ratu bilo zločina i sa srpske strane, ali su oni bili djelo pojedinaca, a ne dio plana.

Linta smatra da Hrvatska nikad neće biti moderna država dok god se ne ogradi od Tuđmanove ustaške politike, u čije ime je protjerano više od pola miliona Srba, sistematski uništavana i otimana srpska imovina, ubijeno više od 10.000 Srba i gotovo svi zločini su ostali nekažnjeni, među njima i onaj u Varivodama.

– U današnjoj nazadnoj i proustaškoj Hrvatskoj Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, Vlada Hrvatske je legalizovala ustaški pozdrav “Za dom spremni”, preživjele ustaše iz vremena NDH primaju penzije, veličaju se hrvatski zločinci, otima se srpska imovina i drugo – napominje on.