Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Komičar je pobijedio na izborima u Ukrajini, ali vladar iz senke vjerovatno je NEKO SASVIM DRUGI

Svijet
Autor:

Foto: Stepan Franko/EPA

Zelenski

Nakon pobjede komičara na ukrajinskim predsjedničkim izborima, mnogi strahuju da bi ovom zemljom sada iz sjenke mogao da vlada ukrajinski milijarder.

Volodimir Zelenski, podsjetimo, odnio je ubjedljivu pobjedu nad dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom. Međutim, ime Ihora Kolomojskog je ono koje se često pominje, kao neko ko bi mogao da vlada iz senske jer je sa Zelenskim povezani na više načina.

Kolomojski je, inače, vlasnik TV kanala na kojem je emitovana serija “Sluga naroda” u kojoj Zelenski tumači lik nastavnika koji postaje predsjednik. Istraživanje Rojtersa je, međutim, pokazalo da ovo nije jedina veza glumca i oligarha koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Izraelu.

Naime, baza automobilskih registracija, dokumentacija o vlasništvu kompanija, kao i fotografije ukazuju na to da su se putevi Zelenskog i Kolomojskog ukrštali i na druge načine, piše Al Džazira.

Prema njihovom izvještaju, Zelenski i Kolomojski imaju zajedničke poslovne partnere, a najmanje dva vozila koja su koristili Zelenski i njegova pratnja vlasništvo su ljudi ili entiteta koj su u vezi sa Kolomojskim.

Njegova medijska kuća omogućila je bezbjednosnu i logističku podršku komičaru u kampanji, a nedavno se pokazalo da je pravni savjetnik Zelenskog, Andrij Bohdan, bio lični advokat oligarha.

Novinari istražioci su takođe izvjestili da je Zelenski putovao 14 puta u protekle dvije godine u Ženevu i Tel Aviv, gdje se Kolomojski nalazi u egzilu, piše portal politico.eu.

Kolomojski (52), koje je preko svoje PrivatBank, najveće u državi, kontrolisao nekoliko vazduhoplovnih kompanija u Ukrajini, kojeg je vlada optužila za pronevjeru više od milijardi evra iz te banke, a koju je zatim država nasilno nacionalizovala 2016. godine, prije nekoliko dana izvojevao je pobjedu na sudu koji je odluku o nacionalizaciji proglasio nazakonitom.

Kolomojski je do 2015. godine bio guverner Đepropetrovske oblasti, a kada je njegov bliski saradnik uhapšen 2016. pod optužbom za kidnapovanje i ubistvo, napustio je Ukrajinu.

Od tada iz izgnanstva “ratuje” sa Porošenkom, kojeg je čak na svojoj televiziji optužio da je ubio rođenog brata. Ruska agencija Tass prenela je da je Kolomojski izjavio da će se sigurno vratiti u Ukrajinu, nakon što rezultati izbora budu zvanično objavljeni.

Zelenski je više puta negirao da će, ako bude izabran, voditi politiku u interesu Kolomojskog. Na pitanje novinara Rojtersa da li će Privat Bank biti vraćena Kolomojskom, Zelenski je odgovorio: “Da li sam ja lud? Da li želim da izgubim svoj život, reputaciju?”

Kolomojski je podržao Zelenskog na izborima, ali je insistirao na tome da su oni “prijatelji vezani televizijskim ugovorom”. Na pitanje da li je finansijski podržao kampanju Zelenskog, Kolomojski je odgovorio da za tako nešto nije bilo potrebe, budući da je glumac “bogat čovjek i da je njegov novac čist, za razliku od dosta njih u Ukrajini”.

Konačno, i Kolomojski i Zelenski su Jevreji, što bi, prema riječima Vladislava Davidzona, urednika časopisa “Odesa Rivju”, u slučaju političkog neuspjeha ovog potencijalnog saveza, moglo da navuče bijes na Jevrejsku zajednicu u ovoj “tradicionalno antisemitskoj zemlji”, piše politico.eu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO