Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOMISIJA ZA BEZBJEDNOST Mašić: OHR da zaustavi donošenje izmjena Zakona o policiji Srpske

Politika
Autor:

Foto: Arhiv/Klix/RAS Srbija

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH (FBiH) za bezbjednost donijela je danas četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

Komisija u zaključcima poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.

Ističući da su zaključci doneseni jednoglasno, predsjedavajući Komisije Damir Mašić kaže da se od nadležnih institucija BiH traži procjena bezbjednosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

– Ukoliko aktivnosti na donošnjenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske ne budu obustavljene ili zaustavljene FBiH će preduzeti mjere zaštite bezbjednosti građana – rekao je Mašić novinarima, dodavši da te mjere mogu, ali i ne moraju značiti formiranje rezervnog sastava policije u FBiH.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je, nakon sjednice Komisije, izjavio da FBiH ima 1.526 mjesta u aktivnom sastavu policije koja nisu popunjena.

– Imaju i u Republici Srpskoj nepopunjenog aktivnog sastava policije i čudili smo se ideji o formiranju rezervnog sastava policije ako aktivni nije popunjen. Može se desiti da u FBiH taj broj do kraja godine bude i veći upravo jer ljudi odlaze u penziju – rekao je Čampara.

Istakavši da bi bilo dobro i da se na kantonalnim nivoima popunjavanje izvrši što prije i da bi u šest do sedam narednih mjeseci to moglo biti gotovo, Čampara je naveo da je potrebno i da se iz budžeta izdvoje sredstva za dobro opremanje tih pripadnika.

Sjednici Komisije za bezbjednost prisustvovali su predstavnici OHR-a, Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, Ambasade SAD i OEBS-a.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. aprila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je ranije da niko ne treba da se plaši rezervne policije i da bi bilo dobro da i FBiH formira jedan takav sastav.

– Policije ne treba da se plaši niko osim kriminalaca i onih koji prave krivična djela ili imaju namjeru. Nema potrebe niko da se plaši rezervnog sastava, nema potrebe ni iz Federacije da nam prijete da će oni formirati rezervni sastav. Pozivam ih da naprave rezervni sastav jer smatram da će svaki policajac na ulicama BiH doprinijeti bezbjednosti naših građana – rekao je Lukač.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO