Društvo

Komisija za obnovu Hilandara: Svetinja će biti obnovljena do 2023. godine

Radovi na obnovi manastira Hilandara i saniranju posljedica požara koji je izbio 2004. godine i uništio više od polovine manastirskog kompleksa biće završeni do 2023. godine, poručili su članovi Nacionalne komisije za obnovu Hilandara.

Komisija za obnovu Hilandara: Svetinja će biti obnovljena do 2023. godine
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Na današnjem prvom zasjedanju Komisije, održanom na Hilandaru, konstatovano je da je preostalo da se obnovi još 20 odsto svetinje i da su sredstva obezbijeđena budući da je Srbija već izdvojila 360 miliona dinara (više od tri miliona evra).

Zamjenik predsjednika Komisije Nenad Popović, koji je i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, nakon sastanka je rekao da su članovi Komisije i monaštvo manastira zadovoljni onim što je urađeno, ističući da se sve radi u saradnji sa grčkim Zavodom za spomenike.

On je naglasio da je Zakonom o zaštiti i obnovi Hilandara obezbijeđeno dugoročno finansiranje manastira, ali da veliki problem predstavlja pandemija korona virusa.

– Na Svetoj Gori ima manastira pod karantinom, a dešava se da radnici ne mogu da dođu, jer su zaraženi virusom korona. Međutim, oni kojima je to omogućeno rade sa velikim entuzijazmom – rekao je Popović.

On je napomenuo da će se u sklopu obnove prvi put raditi rekonstrukcija riznice i južnog dijela Hilandara i da će biti izgrađen novi depo za čuvanje pokretnog blaga manastira.

– Radiće se i na rekonstrukciji glavnog sabornog hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, koji nije obnovljen od vremena kralja Milutina – istakao je Popović.

Tokom radova zadovoljan je i iguman Hilandara arhimandrit Metodije, koji je rekao da je bratstvo radosno što može da raspolaže sredstvima za obnovu svetinje.

– Sredstva do sada nisu uvek dolazila na vreme, ali su nam sada, zahvaljujući novom zakonu, dostupna po potrebi. Sa njima možemo završiti obnovu izgorelog dela manastira i to će nam biti od velike pomoći – rekao je iguman Metodije.

Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandara usvojen je u Skupštini Srbije krajem septembra. Tim zakonom definisani su način i obim podrške Srbije svetinji, a formirana je i Nacionalna komisija za obnovu manastira.

Radovi na obnovi manastira, u kojem se od 1198. godine održavaju bogosluženja na srpskom jeziku, počeli su nakon požara 2004. godine, u kojem je izgorjelo više od polovine kompleksa. Radovi su neprekidno trajali do 2020. godine, kada su zbog pandemije korona virusa bili zasutavljeni na dva mjeseca.

Požar na Hilandaru izbio je u noći između 3. i 4. marta 2004. godine u jednom od dimnjaka sjeverozapadnog konaka Igumenarije, odnosno Dohije. Brzo se proširio i zahvatio suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, a potom i cijelu sjevernu stranu manastirskog kompleksa sve do crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save.

U vatrenoj stihiji teško je oštećeno oko 6.000 metara kvadratnih, što je gotovo 55 odsto korisne površine manastira.

Prihvati notifikacije