Biznis

KOMPANIJE KOJE MIJENJAJU SVIJET Primjenjuju poslovne vještine u rješavanju najvećih društvenih problema

Fortunova “Promijeni svijet” lista, lista kompanija koje mijenjaju svijet, posvećena je ideji da kreativni alati kapitalizma – stalna potraga za boljim rješenjima, podstaknuta motivom profita – čine poslovanje jedinstveno pogodnim za rješavanje najvećih izazova društva.

KOMPANIJE KOJE MIJENJAJU SVIJET Primjenjuju poslovne vještine u rješavanju najvećih društvenih problema
FOTO: ANDREW GOMBERT/EPA

Lista za 2022. godinu, osma po redu, dolazi u trenutku kada svijet nastavlja da se oporavlja od pandemije virusa Kovid-19, ali i dok druge krize, među kojima su klimatske promjene, rat u Ukrajini, rodna i rasna nejednakost i nedostatak ekonomskih prilika, komplikuju prilike među ljudima, prenosi Blic.

Na ovogodišnjoj listi se nalazi i 18 manjih kompanija, sa godišnjim prihodom manjim od milijardu dolara, čiji fokus na rješavanju problema od javnog interesa ima ogroman uticaj — uključujući kompaniju-pionira u isporuci dronova, kompaniju-arhitektu zelene energije, novopridošlicu u farmaceutskoj industriji i dva brzo rastuća uzgajivača vertikalne poljoprivrede.

Fortunov partner u odabiru dobitnika je konsultantska kuća koja pomaže kompanijama da primjene poslovne vještine na društvene probleme.

Donosimo listu 10 kompanija koje najviše mijenjaju svijet.

1. PayPal

2. Alibaba, JD.com, Meituan

3. Walmart

4. Discovery

5. Qualcomm

6. EssilorLuxotica

7. Nubank

8. Northvolt

9. AIA Group

10. Shubham Housing Development Finance

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu