Politika

Komšić nakon sastanka sa Fon der Lajen: Teško održati ideju priključenja EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen dobro razumije situaciju u BiH.

Komšić nakon sastanka sa Fon der Lajen: Teško održati ideju priključenja EU
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Ipak, on je naglasio da sve što se dešava u EU i na zapadnom Balkanu dovodi do toga da je vrlo teško održati živom ideju priključenja odnosno raditi na ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Komšić je nakon sastanka sa Fon der Lajenovom novinarima rekao da je od nje zatraženo da u sljedećoj deklaraciji, koja bi trebala biti usvojena sljedeće sedmice na Brdu kod Kranja, bude zadržana riječ “proširenje”.

Prema njegovom mišljenju, izbacivanje riječi “proširenje” uzrokovalo bi probleme i veliko razočaranje građana u ovom dijelu Evrope.

Pročitajte još

Komšić je dodao da se danas sastao i sa izaslanikom Stejt departmenta za provođenje izborne reforme u BiH Metjuom Palmerom, za kojeg je rekao da se zalaže za izmjenu Izbornog zakona kojom bi svi bili zadovoljni.

– To je prezahtjevno. Svi predstavnici međunarodne zajednice kada zagovaraju neki pristup naglašavaju da su oni za nešto, ali da mi to trebamo donijeti. To tako ne ide, ako se zagovara neki pristup iza njega se treba stati javno – ocijenio je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je novinarima da Fon der Lajenova snažno podržava evropski put BiH i svih zemalja zapadnog Balkana, te da je na BiH da ispuni 14 prioriteta Evropske komisije.

Džaferović je dodao da je predsjednicu Evropske komisije pitao kako stoje stvari sa inicijativom “otvoreni Balkan” i da je dobio odgovor da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa tim.

Prihvati notifikacije