Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Komšić: Provođenje mišljenja Evropske komisije problem za Dodikovu politiku blokada

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dosljedno provođenje mišljenja Evropske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika, ocijenio je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je, naime, reagovao na današnju Dodikovu izjavu da “skrivajući se iza mišljenja Evropske komisije koje je selektivno i očito pogrešno pročitao i protumačio, Komšić pokušava da lansira svoje političke ideje, napadajući Ustav na kojem počiva BiH”.

– Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su i ga doveli u Predsjedništvo – tvrdi Dodik.

Komšić naglašava da Dodik, naravno, nije u pravu, piše Klix.

– Ne krijem se ja iza mišljenja Evropske komisije, nego pozivam na dosljedno provođenja preporuka i mjera iz Mišljenja. To što bi dosljedno provođenje toga dovelo do primjene evropskih standarda i jeste problem za Dodika koji sada pokušava biti advokatom jedne do nogu potučene politike i to upravo pred institucijama EU. Takođe nije tačno da se ja zalažem za ukidanje konstitutivnosti, nego za odbacivanje. To nisu isti pojmovi. Ukidanje je nasilan čin, a odbacivanje jedan proces koji se naslanja na presude Evropskog suda za ljudska prava, koji nije pozvao na nasilje nego na usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Zna to i Dodik, znaju to i u HDZ ali im je teško prihvatiti. Zato ih je uhvatila ova panika – poručio je Komšić.

Uostalom, da je BiH uređena po evropskim standardima, na koje upućuje mišljenje EK Dodik, ne bi mogao blokirati formiranje vlasti, nepoštovanjem zakona, odnosno odbijanjem ANP, zaključio je Komšić u svom odgovoru.

Komentarišući najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da će ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH biti jedna od tema o kojima će razgovarati sa evropskim zvaničnicima, Dodik je istakao za da to nije ništa drugo već otvoreno podrivanje sistema na kojem počiva BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO