Digitalna Srpska

KOMUNIKACIJA NA MATERNJEM JEZIKU I PISMU Novo ćirilično pismo od 27. januara na internetu

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) 27. januara obilježiće devet godina od početka registracije .srb domena, a korisnicima interneta pokloniće još jedno ćiriličko pismo – Orto RNIDS.

KOMUNIKACIJA NA MATERNJEM JEZIKU I PISMU Novo ćirilično pismo od 27. januara na internetu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To pismo je izrađeno u saradnji sa organizacijom “Tipometarovo pismo” i biće predstavljano tokom onlajn skupa “Ćirilica u digitalnom svijetu, zakazanog za 27. januar, objavio je RNIDS na svom sajtu.

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i putem digitalnih kanala komunikacije koje RNIDS, povodom obeležavanja godišnjice .srb domena, poklanja.

Za razliku od Areal RNIDS, predstavljenog u januaru prošle godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa, navodi se u saopštenju.

Karakteristike novog pisma predstaviće docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i autor fontova Ana Prodanović.

Tokom onlajn skupa 27. januara, naučni saradnik na Institutu za srpski jezik SANU Svetlana Slijepčević Bjelivuk održaće predavanje o tome koliko je internet izmijenio srpski jezik.

Tema predavanja biće i kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmijenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije i može li se i koliko braniti jezička baština od takvih uticaja.

Kakva je uloga ćirilice u poslovanju imajući u vidu oslonjenost modernog poslovanja na internet, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je korišćena u dizajnu, šta su izazovi, a šta prednosti upotrebe ćirilice, takođe će biti teme skupa.

Novi fontovi Orto RNIDS biće dostupni za preuzimanje sa RNIDS-ovog sajta 27. januara po završetku onlajn skupa, koji je zakazan za 11.00 časova.

Prihvati notifikacije