Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KONAČNA PRESUDA Karadžić je 2016. osuđen na 40 godina, danas su mogući OVI SCENARIJI

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić suočiće se danas u Hagu sa, najvjerovatnije, pravosnažnom presudom, nakon što je prije tri godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma sada može prvostepenu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe, može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Nekadašnja haška istražiteljka Nevenka Tromp analizirala je tri moguća scenarija presude Karadžiću – da velikim dijelom bude potvrđena prvostepena presuda po kojoj je dobio 40 godina robije, da prvostepena presuda bude preinačena i smanjena i, posljednji, koji smatra i najrealnijim – da bude osuđen na doživotnu robiju.

Kako je rekla, vjeruje da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju uz „sitne korekcije prvostepene presude“.

– To bi bio neki status kvo. Prvotna presuda već je poznata. Ako se ne bi dirala uloga Srbije u ratu u BiH, onda je to neka sigurna opcija za Tribunal – smatra Tromp.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ističe za Blic da je vrlo nezahvalno prognozirati presudu žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

– Mogu samo da kažem da je Karadžić dobro prošao sa prvostepenom presudom bez obzira na to što mnogi kaznu na 40 godina zatvora tumače kao doživotnu. Sa takvom kaznom Karadžić i dalje ima šanse da bude oslobođen, a treba imati u vidu da se radi o najtežim krivičnim djelima koja nikada ne zastarijevaju. Vjerujem u sud i njegovu kompetenciju i nezavisnost – naglašava Vukčević.

Kako je suđeno Karadžiću

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bio je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. U posljednjoj verziji optužnice, koja je nekoliko puta mijenjana, navodi se da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za te zločine, između ostalog, putem svog učešća u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata.

Optužnica protiv Karadžića u haškom tribunalu obuhvata četiri velika ratna događaja: Sukobe u sedam opština u Bosni i Hercegovini (Bratunac, Prejdor, Vlasenica, Zvornik, Sanski most, Foča, Ključ), genocid u Srebrenici, opasdu i granatiranje Sarajeva, otmicu vojnika UNPROFOR-a.

Karadžiću je suđeno po 11 tačaka optužnice – dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Foto: Srđan Suki/EPA

Od 11 tačaka optužnice, ratni predsjednik Republike Srpske oslobođen je samo za jednu tačku – genocid u sedam opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine: Bratuncu, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Sanskom mostu, Foči i Ključu.

Pretresno veće Haškog tribunala je 24. marta 2016. proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Sudsko veće zaključilo je da je Karadžić počinio te zločine učešća u četiri UZP-a, među kojima je i „zajednički plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH“.

Suđenje je počelo u oktobru 2009. Tokom 499 sudskih dana, tužilaštvo je pokušalo da dokaže svoje tvrdnje izvođenjem velikog broja svjedoka, među kojima su bili stručnjaci raznih profila, od ljekara i patologa, preko vojnih posmatrača i pripadnika Unprofora, do žrtava silovanja i bivših logoraša. I Karadžić je izveo veliki broj svjedoka, među kojima su bili i njegovi bivši saradnici, od Milorada Dodika, do Ratka Mladića.

Nakon razmatranja iskaza 580 svjedoka i pregleda oko 11.000 stranica dokaznog materijala, Haški sud je donio odluku – 24. marta 2016. Radovan Karadžić je proglašen krivim. Osuđen je u prvom stepenu na 40 godina zatvora.

Presuda

 1. Nije kriv po tački jedan za genocid u sedam opština BiH u periodu 1992.-1995.
 2. Kriv je po tački dva za genocid u Srebrenici
 3. Kriv je za progon civila i zločine protiv čovječnosti
 4. Kriv je za istrebljenje stanovništva
 5. Kriv je za ubistava, zločin protiv čovječnosti
 6. Kriv je za ubistva, kršenje zakona i običaja rata
 7. Kriv je za progon i deportacije, zločin protiv čovječnosti
 8. Kriv je za nehumana djela, nasilno premiještanje i druge nečovječne zločine
 9. Kriv je za kršenje zakona i običaja ratovanja
 10. Kriv je za nezakonite napade na civile
 11. Kriv je za uzimanje talaca, pripadnika UNPROFOR-a

Žalbe na presudu

Četiri mjeseca kasnije, pred sudijama su bile žalbe – tužilaštva na oslobađajući dio presude po optužbama za genocid u sedam opština – i odbrane, ali na dio kojim je Karadžić osuđen.

Preciznije, u žalbenom procesu prošle godine, Karadžićeva odbrana zatražila je da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo. Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u sedam opština 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Žalbeni pretresi održani su u aprilu 2018, a izricanje presude zakazano je za danas.

Hag: Prenošenje izricanja presude Karadžiću sa 30 minuta zakašnjena

Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano za sutra u 14 sati u haškom tribunalu, biće prenošeno sa 30 minuta odloženo.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, „operativnih razloga“.

Krio se od Haga kao doktor Dabić

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi potjernica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016. Na tu odluku žalio se i Karadžić sa svojim pravnim timom, kao i tužilaštvo Haškog trinala. Karadžić se pred sudom formalno branio sam, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO