Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KONTROLA NA VIRUS KORONA Djevojka se iz Italije vratila u Bijeljinu i opisala šta je PRVO URADILA

Društvo
Autor:

Foto: N1/screenshot

Katarina Radić je djevojka koja je nakon boravka u Italiji prošla proceduru provjere o zarazi korona virusom u zdravstvenoj ustanovi u Bijeljini, a svoje iskustvo je ispričala za N1.

– U Milanu sam bila 24. februara posljednji put. Tamo su mjere predostrožnost nošenje maski i rukavica. Prvi dan kad je proglašeno vanredno stanje nije mogla da se osjeti prava situacija u Milanu, odnosno nije bilo kritično stanje, što ne može da se kaže za danas. Po povratku u Bijeljinu sam se javila na kontrolu u Hitnu pomoć gdje su mi provjerili disanje, izmjerili temperaturu koju nisam imala, pritisak i uradili analizu krvi koja je pokazala da nemam nikakve simptome u tom momentu i poslata sam u kućnu izolaciju – rekla nam je Radić, piše N1.

Navela je i da su medicinski radnici podijelili svim pacijentima u Hitnoj pomoći zaštitne maske, da su otvorili prozor, a nju poslali u ordinaciju koja je bila prazna i po završetku analize krvi, poslali je kući.

– Pošto ne živim sama, odnosno živim sa mamom, mislila sam da to nije najpametnije jer ukoliko bi mi se javili simptomi, prenijela bih virus i na mamu koja bi prenijela na poslu, ali su mi rekli da nema mjesta u karantinu u Bijeljini, te da ostanem u kućnoj izolaciji, da pozovem na telefon ako se pojave simptomi – kazala je ona za N1.

Gost Novog dana bio je i direktor Zavoda za Hitnu pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić koga smo upitali da li je adekvatna procedura ta kroz koju je prošla Radićeva.

– To je eklatantan primjer časnog i moralnog građanina, no katastrofalna greška je što je otišla u Hitnu pomoć. Znači vi idete da rasijete. Ono na čemu mi insistiramo je da se prvo pozove jedan od brojeva telefona. Ne bi trebali da idete tamo gdje ima puno ljudi. Vi treba da ostanete kući. Ta kućna izolacija znači da svedete miminum kontakt s ukućanima jer drugog načina nema. Hospitalizuju se samo teški oblici, odnosno pacijenti koji jesu pozitivni i imaju teške simptome. Srednje teški slučajevi i laki ostaju u kućnoj izolaciji. Imali smo MERS, SARS, koji takođe uzrokuje korona. Pogriješila je jer je prvo trebala da zove telefonom – istakao je Zalihić.

Radić je kazala i kako je propust u Italiji, jer ukoliko putujete iz Milana, ne možete 14 dana da uđete u neke druge države, a dok je iz Lugana moguće vozom putovati, što je ona i uradila te tako došla u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO