Svijet

Korak ka normalizaciji "Imunizovani Amerikanci mogu bez maske na otvorenom"

Američki zdravstveni stručnjaci poručili su da potpuno vakcinisane osobe više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu okruženi većim brojem nepoznatih osoba.

Korak ka normalizaciji "Imunizovani Amerikanci mogu bez maske na otvorenom"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su danas nove smjernice, koje su još jedan korak ka daljoj normalizaciji života, a tokom većeg dijela prošle godine građanima SAD je savjetovano da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od pet metara.

AP prenosi da promjena u uputstvima zdravstvenih zvaničnika dolazi pošto je više od polovine odraslih Amerikanaca dobilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, a više od trećine je potpuno imunizovano.

U uputstvu CDC se navodi da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske tokom aktivnosti na otvorenom prostoru kada su sami ili sa članovima svog domaćinstva, a takođe mogu ići bez maske i na manja okupljanja na otvorenom sa potpuno vakcinisanim ljudima.

CDC ima za nevakcinisane osobe sasvim drugačija uputstva i za one koje tek treba da prime obje doze preporučuje da nose maske na svim skupovima na otvorenom koji uključuju i druge nevakcinisane ljude, a takođe bi trebalo da nastave da koriste maske i u baštama restorana.

Zajednička poruka i jedinima i drugima je da bi trebalo da nastave da nose maske na masovnim skupovima poput priredaba na otvorenom, koncerata ili sportskih događaja, saopštio je CDC.

Takva preporuka odnosi se i na zatvorene javne prostore, poput frizerskih salona, restorana, tržnih centara, muzeja ili bioskopa.

Prihvati notifikacije