Politika

"Korak ka osnaživanju procesa imunizacije" Prvi kontigent od 10.000 vakcina isporučen BiH

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Sarajevu, nakon što je BiH isporučen prvi kontingent od više od 10.000 vakcina protiv korona virusa iz mehaniza EU, da je to korak ka osnaživanju procesa imunizacije.

"Korak ka osnaživanju procesa imunizacije" Prvi kontigent od 10.000 vakcina isporučen BiH
FOTO: SRNA

Kroz osiguranje ove pomoći, EU je pomogla da se osnaži proces vakcinacije u BiH. Prvenstveno je tu riječ o zdravstvenim radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa korona, rekao je Varhelji na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv virusa korona iz EU.

On je dodao da je ovo korak koji vodi izlasku iz pandemije, značajan dan i poruka da je EU stalo do regiona i BiH, što je, kako je rekao, pokazivala od samog početka pandemije.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, kroz osiguranje količina vakcina, EU pomaže da se osigura bezbjednost zdravstvenog sektora i ukupnog stanovništva.

– Preko mehanizna EU osigurava se više od 650.000 vakcina za zapadni Balkan. Od tih količina, više od 200.000 osiguravamo za BiH – naveo je on i podsjetio da je EU najveći donator “Kovaks” mehanizma preko kojeg je planirano da se obezbijedi više od milion doza vakcina za cijeli region.

Šalenberg je rekao da je, u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije, danas dobar dan i za BiH i za EU.

– Moje i prisustvo gospodina Varheljija pokazatelj je da smo tu uz vas i da ne odustajemo – dodao je Šalenberg.

On je naglasio da su ove količine vakcina rezultat zajedničkog evropskog napora.

– Mi smo svjesni da naša sigurnost zavisi od sigurnosti cijelog regiona. Naša dobrobit zavisi od dobrobiti ostatka regiona. Više od 200.000 građana koji žive u Austriji ima porodične veze sa BiH – pojasnio je Šalenberg.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je putem mehanizma EU, stiglo više od 10.000 doza vakcina “Fajzer”.  

Prihvati notifikacije