Magazin

Korisni savjeti kao spas od vrućine: Trikovi uz koje ćete se u autu za najbrže rashladiti

Tokom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, no treba biti oprezan. Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, jest - redovno čišćenje klime.

Korisni savjeti kao spas od vrućine: Trikovi uz koje ćete se u autu za najbrže rashladiti
FOTO: PETROLHEADS AUTO VLOG/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vozite li se po gradu, razmislite isplati li vam se paliti klimu dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Odlučite li se ipak upaliti klimu, izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu vani, jer možete dobiti upalu grla i sinusa i prehladiti se. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

Nakon paljenja auta otvorite sve prozore i uključite klimu. Izaberite opciju uvlačenja vanjskog zraka. Temperaturu namjestite na minimum.

Pročitajte još

Obrtaje ventilatora postavite na najveću brzinu. Nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjite brzinu duvanja ventilatora. Neka hladan vazduh duva u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice.

Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mjesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suho okruženje.

Redovno čistite klima uređaj

Još je jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno – redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dvije godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro napraviti prije svakog ljeta, piše Poslovni.hr.

Prihvati notifikacije