Društvo

"Korisno za cijelu populaciju" Dr Gojković Bukarica tvrdi da je idealno uzeti treću dozu istog proizvođača

Za sada ne postoji zvanična preporuka nekog relevatnog tijela za kombinovanje vakcina kao što su SZO, EMA, FDA itd. Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina od istog proizvođača, izjavila je prof dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Korisno za cijelu populaciju" Dr Gojković Bukarica tvrdi da je idealno uzeti treću dozu istog proizvođača
FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

I kao što je rekao dr Predrag Kon stav vakcinologije koji do sada važi je jasan, ići sa istim proizvođačem.

Kako je navela, rezultati istraživanja obavljenih u Kini i UAE, pokazali su da treća doza Sinofarm vakcine pokazuje veliku efikasnost, odnosno, kod starijih od 60 godina povećava nivo antitijela za čak 100 odsto, a kod ostalih ispitivanih grupa za 50-75 odsto.

Pročitajte još

– Kineska vakcina, proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisano najviše naših građana, još jednom se pokazala kao odlična, ovaj put kad je u pitanju davanje treće doze. Upotreba treće doze ove vakcine apsolutno je bezbjedna i čak korisna za sve populacije – izjavila je Gojković Bukarica apelujući da je prioritet ipak vakcinacija što većeg broja ljudi sa prve dvije doze.

Na sajtu firme Sinofarm objavljeni su najnoviji rezultati završenih studija I/II faze randomiziranih, placebo kontrolisanih, uradjenim u Kini I UAE, a zavrsenim u junu 2021. Ispitivana je efikasnost i bezbjednost treće doze iste vakcine poslije primljene dvije doze. Ispitivanja u Kini su radjena na djeci od 3-17 godina i odraslima preko 18 god-59 i preko 60 godina. U UAE je radjena efikasnost i bezbjednost treće doze kod starijih od 18 godina. Preporuka proizvodjača je da je treća doza bezbjedna i da značajno povećava koncentraciju neutrališućih antitijela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu